Merkel: nem biztos, hogy érvényesül a csúcsjelölti rendszer
2019. június 26. 17:27

Nem biztos, hogy érvényesül az úgynevezett csúcsjelölti rendszer az Európai Bizottság (EB) elnöki pozíció betöltésében, a helyzet sokkal összetettebb, mint öt éve, amikor Jean-Claude Junckert választották meg a tisztségre - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hangsúlyozta, hogy továbbra is támogatja a csúcsjelölti rendszert - amely szerint az Európai Parlamentben (EP-) annak a pártcsaládnak az EP-kampányban indított csúcsjelöltjét kell megválasztani EB-elnöknek, amely a legtöbb szavazatot gyűjtötte az EP-választáson -, de a tisztújítás sokkal bonyolultabb, mint öt éve, mert megváltoztak az erőviszonyok az EP-ben, a jelölés jogával rendelkező Európai Tanácsban (ET) pedig nem mindenki támogatja a csúcsjelölti rendszert.

Az EP-ben már nem rendelkezik többséggel a két legnagyobb pártcsalád - az EPP és az Európai Szocialisták Pártja (PES) -, ezért a Zöldekkel és a liberálisokkal is tárgyalni kell.

Az európai uniós tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó ET-ben pedig egyetlen csúcsjelölt sem rendelkezik az úgynevezett kettős többségi  támogatással - legkevesebb 21 tagország támogatásával, amelyekben együttvéve az EU lakosságának legkevesebb 65 százaléka él -, és a csúcsjelölti rendszer ellenzői között van Emmanuel Macron francia államfő is - mondta Angela Merkel, hozzátéve: "mivel nagyon fontos számunka a francia-német viszony, el kell fogadnunk, hogy a francia elnöknek más a véleménye".

Angela Merkel - aki Martin Schulz, a PES egykori csúcsjelöltjének kérdésére válaszolva beszélt az EU-s tisztújításról a képviselői kérdések és azonnali kancellári válaszok fórumán - nem említette név szerint Manfred Webert, az EPP jelöltjét, hanem csak általánosságban foglalt állást a csúcsjelölti rendszer mellett.

Azt is hangsúlyozta, hogy nemcsak a csúcsjelölti rendszer fontos, hanem az EU cselekvőképességének megőrzése is. Ezért a tisztújítási folyamat valamennyi résztvevőjétől nagyobb rugalmasságra van szükség, "mindenkinek el kell mozdulnia" jelenlegi álláspontjáról.

Az EB-elnöki pozíció mellett az összes többi megüresedő EU-s vezető tisztség - ET-elnök, EP-elnök, kül- és biztonságpolitikai főképviselő, az Európai Központi Bank elnöke - betöltéséről is gondoskodni kell, és "kívánatos", hogy minderről még az EP elnökének július elejére tervezett megválasztása előtt megállapodjon az EU közössége - mondta Angela Merkel.

MTI
Címkék:
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó