A Híddal való együttműködésre is kész az MKP
2019. július 1. 10:24

Választási párt létrehozását, esetleg a választási koalíció kötését tartja elfogadható együttműködési formának a jövő évi parlamenti választások előtt a Magyar Közösség Pártja, amelynek vezetői az Országos Tanácson kijelentették, tárgyalni fognak azokkal a pártokkal, melyek képesek képviselni a szlovákiai magyar közösséget. A kormánypárti Híd után a Magyar Közösség Pártja is országos tanácsülést tartott, melyen az európai parlamenti választásokon való szereplés kielemzése mellett a jövő évi parlamenti választásokra való felkészülés volt a fő téma.

A múlt héten közzétett legfrissebb közvéleménykutatás eredménye szerint sem a Híd, sem az MKP nem érné el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ezért nem véletlen, hogy mindkettejük számára égető téma a lehetséges együttműködés. A Híd lehetőséget nyújtana más pártok képviselőjelöltjeinek, hogy induljanak az ő listájukon - az MKP viszont ezt elutasítja. A párt Országos Tanácsán elhangzott, mindenekelőtt egy választási párt létrehozását, esetleg választási koalíció megalakítását tartják elfogadható együttműködési formának „Két út áll az MKP előtt: az egyik út egy koalíció lehetősége más politikai szubjektumokkal, amely biztosítani tudja a magyar képviseletet, a másik, egy kicsit szélesebb, viszont a közösség számára talán elfogadhatóbb és jobb irány lehet: egy olyan választási mozgalomnak az elindítása, amely gyűjtőmozgalomként be tud fogadni másokat is” – fejtette ki Őry Péter, az MKP országos tanácsának elnöke.

A Magyar Közösség Pártja minden magyar politikai formációval, mozgalommal, civil szervezettel, más intézményekkel és magánszemélyekkel is egyeztetni fog. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett a történelmi egyházak képviselőit is megszólítják majd. Menyhárt József, az MKP elnöke közölte, a Híd meghívóját is megkapták, és tárgyalni fognak velük, de a nemrégiben alakult Magyar Fórumtól is kaptak már meghívót, velük is egyeztetni fognak. Arra a kérdésre, hogy Bugár Bélának, a Híd elnökének személye elfogadható-e számukra, az MKP elnöke elmondta, nem támasztanak feltételeket arra vonatkozóan, hogy a velük együttműködni akaró pártoknak ki a vezetője. „Ahol főzés van, ott edénycsörgés is van. Bizonyos, hogy lesznek majd olyanok, akik azért fordulnak el tőlünk, mert esetlegesen olyanokkal ülünk egy asztalhoz, akiket ők szeretnének káderezni vagy címkézni.

A közösségi érdeket kell nézni, ami pedig azt diktálja, hogy a széthúzás 2020-ra elveheti tőlünk azt a lehetőséget, hogy magyar ember szóljon a szlovák parlamentben a felvidéki magyar közösségért“ – fogalmazott Menyhárt. Az MKP elnöke hozzátette, nem állnak szóba szélsőséges pártokkal, és nem várnak meghívót tárgyalásra a Smertől és a Szlovák Nemzeti Párttól sem. Csakis demokratikus pártokkal, ellenzéki pártokkal és olyan politikai szubjektumokkal ülnek tárgyalóasztalhoz, akik képesek képviselni a magyar közösséget.

InfoStart
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Bemutatkozott az unió egyenlőségi biztosa
  Az egyenlőségért felelős biztosasszony tehát olyan miniszterekkel ült egy kormányban, akik megalapozott gyanú szerint megrendelést adtak Málta legfontosabb oknyomozó újságírójának meggyilkolására.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
MTI Hírfelhasználó