Békéscsaba: Honvéd hagyományőrző fesztivál másodszor
2019. július 5. 09:36

Különleges találkozó színhelye volt a Békéscsaba-Gerlai Wenckheim kastély udvara. Az egykori kastélykertben a magyar hadtörténelem elevenedett meg az Árpád-kortól napjainkig. Az ország több tájáról és még a határon túlról, a közeli Nagyváradról is érkeztek katonai hagyományőrző csoportok, olyan emberek akik szívügyüknek tekintik a magyar katonai hagyományok ébrentartását.

h3.jpg

A megrendezett Hagyományőrző Fesztivált immár második alkalommal szervezte meg a Békés Megyei Károlyi Huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület.

A rendezvényen a római kori legionáriusok, honfoglalók, középkori íjászok, hajdúk, kuruc lovasok, ’48-as huszárok és honvédek, első és második világháborús bakák és nem utolsó sorban a mai kor katonái mutatkoztak be.

A statikus bemutatók mellett a különböző korok harcászati előadásai is szórakoztatták az érdeklődőket. A Békés megyei 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj 16 katonájának egy órás bemutatója hatalmas sikert aratott. Közelharc, járőrtevékenység, lesállás, kiserejű támadás elhárítása, valamint sebesült kiemelés szerepelt a bemutató forgatókönyvében, amelyre a területvédelmi zászlóalj katonái júniusban, a hétvégéken készültek fel. Kiképzőjük Susánszki Attila főtörzsőrmester volt.

Fotó: Dinya Magdolna tartalékos szakaszvezető

honvedelem.hu
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó