Békéscsaba: Honvéd hagyományőrző fesztivál másodszor
2019. július 5. 09:36

Különleges találkozó színhelye volt a Békéscsaba-Gerlai Wenckheim kastély udvara. Az egykori kastélykertben a magyar hadtörténelem elevenedett meg az Árpád-kortól napjainkig. Az ország több tájáról és még a határon túlról, a közeli Nagyváradról is érkeztek katonai hagyományőrző csoportok, olyan emberek akik szívügyüknek tekintik a magyar katonai hagyományok ébrentartását.

h3.jpg

A megrendezett Hagyományőrző Fesztivált immár második alkalommal szervezte meg a Békés Megyei Károlyi Huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület.

A rendezvényen a római kori legionáriusok, honfoglalók, középkori íjászok, hajdúk, kuruc lovasok, ’48-as huszárok és honvédek, első és második világháborús bakák és nem utolsó sorban a mai kor katonái mutatkoztak be.

A statikus bemutatók mellett a különböző korok harcászati előadásai is szórakoztatták az érdeklődőket. A Békés megyei 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj 16 katonájának egy órás bemutatója hatalmas sikert aratott. Közelharc, járőrtevékenység, lesállás, kiserejű támadás elhárítása, valamint sebesült kiemelés szerepelt a bemutató forgatókönyvében, amelyre a területvédelmi zászlóalj katonái júniusban, a hétvégéken készültek fel. Kiképzőjük Susánszki Attila főtörzsőrmester volt.

Fotó: Dinya Magdolna tartalékos szakaszvezető

honvedelem.hu
Címkék:
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó