Velencét nem nyilvánítják veszélyeztetett várossá
2019. július 6. 16:52

Az UNESCO Bakuban ülésező világörökségi bizottsága elutasította Olaszország legjelentősebb műemlék- és környezetvédelmi szervezetének, az Italia Nostrának arra irányuló kérését, hogy vegye fel a veszélyeztetett világörökségek listájára. A turizmus korlátozására irányuló kampányt két hete kezdeményezte az Italia Nostra, arra hivatkozva, hogy az olasz kormány nem képes megvédeni a lagúnák városát a tömegturizmus és a környezetszennyezés hatásaitól – írja az MTI.

Mariarita Signorini, a szervezet elnöke az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez intézett levelében vitatta, hogy az elmúlt évben valós lépések történtek volna Velence tehermentesítésére, és jelezte, hogy így egyre többen költöznek el onnan.

– Velence a világ egyik legveszélyeztetettebb városa. Egyedülálló hely, és nem engedhetjük meg, hogy tovább pusztuljon – hangsúlyozta.

A helyi lakosok megelégelték a tengerjáró hajók látványát Fotó: REUTERS/Manuel Silvestri

Az Italia Nostra azt szerette volna elérni, hogy az UNESCO világörökségi bizottsága kitiltsa a tengerjáró hajókat a városból, és nemcsak a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornából, hanem az egész Velencei-lagúnából, „mert egy érzékeny és veszélyeztetett ökoszisztéma fennmaradása a tét”. A kampányhoz Luigi Brugnaro velencei polgármester is csatlakozott, miután a múlt hónapban egy hatalmas tengerjáró a forgalmas csatornában összeütközött egy kis turistahajóval.

Egy júniusban publikált tanulmány szerint egész Olaszországban Velence a legszennyezettebb levegőjű kikötőváros. Velencét naponta több tízezer turista keresi fel, ami elviselhetetlenné teszi a helyi lakosok mindennapjait.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Szomorú séta ezzel a Gergővel
    Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
  • Karácsony Kommün
    Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
MTI Hírfelhasználó