Velencét nem nyilvánítják veszélyeztetett várossá
2019. július 6. 16:52

Az UNESCO Bakuban ülésező világörökségi bizottsága elutasította Olaszország legjelentősebb műemlék- és környezetvédelmi szervezetének, az Italia Nostrának arra irányuló kérését, hogy vegye fel a veszélyeztetett világörökségek listájára. A turizmus korlátozására irányuló kampányt két hete kezdeményezte az Italia Nostra, arra hivatkozva, hogy az olasz kormány nem képes megvédeni a lagúnák városát a tömegturizmus és a környezetszennyezés hatásaitól – írja az MTI.

Mariarita Signorini, a szervezet elnöke az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez intézett levelében vitatta, hogy az elmúlt évben valós lépések történtek volna Velence tehermentesítésére, és jelezte, hogy így egyre többen költöznek el onnan.

– Velence a világ egyik legveszélyeztetettebb városa. Egyedülálló hely, és nem engedhetjük meg, hogy tovább pusztuljon – hangsúlyozta.

A helyi lakosok megelégelték a tengerjáró hajók látványát Fotó: REUTERS/Manuel Silvestri

Az Italia Nostra azt szerette volna elérni, hogy az UNESCO világörökségi bizottsága kitiltsa a tengerjáró hajókat a városból, és nemcsak a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornából, hanem az egész Velencei-lagúnából, „mert egy érzékeny és veszélyeztetett ökoszisztéma fennmaradása a tét”. A kampányhoz Luigi Brugnaro velencei polgármester is csatlakozott, miután a múlt hónapban egy hatalmas tengerjáró a forgalmas csatornában összeütközött egy kis turistahajóval.

Egy júniusban publikált tanulmány szerint egész Olaszországban Velence a legszennyezettebb levegőjű kikötőváros. Velencét naponta több tízezer turista keresi fel, ami elviselhetetlenné teszi a helyi lakosok mindennapjait.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Nem érték el az elképzelt kihasználtságot a kerékpársávok
  Bár Budapest főpolgármestere gyakorló biciklistának tartja magát, gyanítottuk, hogy a Nagykörúton felfestett kerékpársávok nem igazán alkalmasak a nyugodt, biztonságos, egészséges tekerésre. Biztos, ami biztos, megnéztük, hányan használják ezeket. Nem sokan.
 • Csanád vezér érkezése
  Szülőmegyém mostantól kiegészülve a Dél-Alföld egyik régi magyar varázstájékával: Csongrád-Csanád megye.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
MTI Hírfelhasználó