Ciklon hidegfrontja húzódik a Balkánon
2019. július 9. 15:53

Oroszország európai részén több középpontú ciklonrendszer helyezkedik el, ami változékonnyá teszi a térség időjárását. Arrafelé közepesen és erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék. A ciklon hidegfrontja az Azovi- és a Fekete-tengeren, illetve Balkán-félszigeten át Szlovéniáig húzódik, ami mentén néhol heves zivatarok is kialakulnak. A front előtt még 30 fok fölé melegszik fel a levegő, mögötte többnyire 20, 27 fokot mérnek, de Lengyelországban és a balti térségben csak 15, 18 fok van.
   
Ugyancsak felhősebb, csapadékosabb az idő Spanyolország északi részén és a Pireneusok északi oldalán, több helyről jelentettek 20-50 mm csapadékot. Anticiklon és eseménytelen időjárás inkább csak a Földközi-tenger középső és keleti régióiban található, kontinensünkön itt van a legmelegebb, Görögországban 35, 39 fok között alakul csúcshőmérséklet.

Szerda estig a Kárpát-medence fölé kissé szárazabb és hűvösebb levegő érkezik, változóan felhős időre lehet számítani, zápor, zivatar csak kevés helyen alakulhat ki

Előrejelzés az ország területére szerda estig: kedden változóan felhős idő várható többórás napsütéssel. Délen helyenként, északon egy-egy helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Éjszaka kissé és közepesen felhős idő várható csapadék nélkül, de főként délen zárt is lehet a felhőzet, ami szerda napközben felszakadozik, és egy-egy zápor még előfordulhat belőle. Szerdán mindenhol kisüt a nap, és gomolyfelhők alakulnak ki. A déli órákban az ország északkeleti harmadában helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Az élénk északi, északnyugati szél napközben a Dunántúlon és a főváros térségében időnként megerősödik. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10, 16 fok között alakul, de az északi völgyekben és a homokhátságokon 6, 9 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 22 és 26 fok között valószínű.
 

MTI
Címkék:
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó