Budapesten kirándultak az ausztriai magyar gyerekek
2019. július 12. 10:05

A Rákóczi Szövetség Diaszpóra Programja keretén belül táborozhattak Magyarországon a pünkösdi hosszú hétvégén az ausztriai magyar gyerekek, hogy megismerhessék az anyaországot.

A több mint 50 fős csapat java része Linzből, Salzburgból, Welsből, Innsbruckból és Bécsből érkeztek a magyar fővárosba. Az intenzív program során látogatást tehettek a várba, ahol székely idegenvezetőjük lantos kísérettel mesélt Mátyás királyról, a vár és a Mátyás templom történetéről, no meg persze, hogy mért is csak egyszer volt Budán kutyavásár. A vári látogatás után a Nemzeti Galériába vezetett utuk, ahol többek között Munkácsy Mihály festményeit is megtekinthették. Természetesen a nagy melegben meg is éhezett a kis csapat, így egy remek ebéd után a Parlamentben folytatta tovább a túrát. A Parlament impozáns épülete nemcsak kívülről, de belülről is gyönyörű. A koronaékszerek megcsodálása után, még egy őrségváltás szemtanúi is lehetett a csoport. A délután további részében kézműves foglalkozáson gyöngyfűzés, agyagozás és képkeret készítése volt a program.

Másnap újult erővel vágott neki a csapat a szentendrei skanzennek. A pünkösdi ünnepnek köszönhetően számos program várta az érdeklődőket: pünkösdi királylány választás, néptáncelőadások, gyerekfoglalkozások. A skanzent elhagyva végigsétáltak Szentendre belvárosán, ahol éppen egy futóversenybe futottak bele. A nagy hőségben aznap sem maradhatott el a jól megérdemelt fagylalt.

A délutáni órákban kis csapatokra szakadt a társaság és mindenki külön megnézhette Budapest más látványosságát, mint például a Hősök terét, Vajdahunyad várát vagy akár a Bazilikát.

Az intenzív hétvége után boldogan tért haza a csoport, tele új élményekkel és ismerettel a magyar fővárosról és Magyarországról.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek ezt a nagyszerű lehetőséget!

Kalmár Eszter

kozpontiszovetseg.at
Címkék:
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó