Olaszországban elítéltek egy ukrajnai önkéntest egy újságíró halála ügyében
2019. július 12. 22:10

Olaszországban első fokon 24 év börtönbüntetésre ítéltek egy ukrán önkéntes frontharcost egy olasz fotóriporter öt évvel ezelőtti halálában játszott bűnrészessége miatt - közölte pénteken Pavia város bírósága.

A bűncselekmény 2014-ben történt, a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében, ahol harcok folytak az ukrán és az orosz támogatású szakadár erők között. A szabadúszó olasz fotóst, Andrea Rocchellit és orosz társát, Andrej Mironovot egy mellettük becsapódó aknagránát ölte meg, miközben az összecsapásokat filmezték.
   
Az ügyészség szerint az ukrán oldalon önkéntesként harcoló Vitalij Markiv bűnrészes volt a riporter és társa halálában, ezért 17 év börtönbüntetés kiszabását kérte. A bíróság azonban 24 évi elzárásra ítélte a vádlottat. Az ítélet nem jogerős. Markiv nem ismerte el a felelősségét, és "éljen Ukrajna" kiáltással nyugtázta az ítéletet.
   
Markiv ukrán-olasz állampolgár, és az édesanyját látogatta meg 2017-ben Olaszországban, amikor letartóztatták.
   
Az ukrán belügyminiszter egy üzenetében azt írta, hogy az ítélet ellen, amely "méltánytalan és szégyenletes", fellebbezni fognak.

MTI
Címkék:
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó