Olaszországban elítéltek egy ukrajnai önkéntest egy újságíró halála ügyében
2019. július 12. 22:10

Olaszországban első fokon 24 év börtönbüntetésre ítéltek egy ukrán önkéntes frontharcost egy olasz fotóriporter öt évvel ezelőtti halálában játszott bűnrészessége miatt - közölte pénteken Pavia város bírósága.

A bűncselekmény 2014-ben történt, a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében, ahol harcok folytak az ukrán és az orosz támogatású szakadár erők között. A szabadúszó olasz fotóst, Andrea Rocchellit és orosz társát, Andrej Mironovot egy mellettük becsapódó aknagránát ölte meg, miközben az összecsapásokat filmezték.
   
Az ügyészség szerint az ukrán oldalon önkéntesként harcoló Vitalij Markiv bűnrészes volt a riporter és társa halálában, ezért 17 év börtönbüntetés kiszabását kérte. A bíróság azonban 24 évi elzárásra ítélte a vádlottat. Az ítélet nem jogerős. Markiv nem ismerte el a felelősségét, és "éljen Ukrajna" kiáltással nyugtázta az ítéletet.
   
Markiv ukrán-olasz állampolgár, és az édesanyját látogatta meg 2017-ben Olaszországban, amikor letartóztatták.
   
Az ukrán belügyminiszter egy üzenetében azt írta, hogy az ítélet ellen, amely "méltánytalan és szégyenletes", fellebbezni fognak.

MTI
Címkék:
 • Szomorú séta ezzel a Gergővel
  Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
 • Karácsony Kommün
  Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
 • Stadionavató - Uruguayi győzelem a nyitányon
  Hivatalosan is átadták a Puskás Arénát péntek este, a Magyarország-Uruguay barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzés előtt. Válogatottunk 2:1-es vereséget szenvedett Uruguay együttesétől.
 • Orbán: tisztán magyar pártok tudják hatékonyan képviselni a Kárpát-medencei magyarságot
  A magyar etnikai pártok szükségességéről, a Kárpát-medencei magyarlakta területek gazdasági fejlesztéséről és a magyar közösségek önazonosságának megvédéséről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt a Magyar Állandó Értekezlet XVIII. plenáris ülésén a Várkert Bazárban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkára.
 • Kövér: mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává
  Mi, magyarok, hiszünk abban, hogy mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián pénteken a Parlamentben.
MTI Hírfelhasználó