Kormányfőt és elnököt is kell választani az új kubai választási törvény szerint
2019. július 14. 12:51

Új választási törvényt hagyott jóvá szombaton egyhangúlag a kubai parlament, és ebben szerepel, hogy miniszterelnököt és elnököt is kell választani, többpártrendszerről azonban nincs szó benne, és a dpa hírügynökség értékelése szerint a politikai rendszer lényegében nem fog változni.

A kormányfőt és az elnököt is öt évre választják meg, mint a képviselőket, és legfeljebb egyszer választhatók újra. A törvényhozás a jelenlegi 605 helyett 474 fős lesz, de a jelölteket továbbra is a kommunista párt fogja előterjeszteni.

Valószínűleg Miguel Diaz-Canel jelenlegi államfő lesz az elnök, és ő fog miniszterelnököt jelölni, de a posztra egyelőre nincs jelölt. Diaz-Canel csaknem hat évtized óta az első államfő a szigetországban, aki nem a Castro család tagja.

Az őt a tisztségben megelőző Raúl Castro már csak a Kubai Kommunista Pártnak az elnöke.
Az elnöki és a kormányfői tisztség 1976 előtt is létezett, de az akkor bevezetett alkotmány eltörölte ezeket, a két funkciót egybeolvasztotta az államtanács elnöke tisztségben.

Kuba most áprilisban új alkotmányt fogadott el, amely korlátozottan lehetővé teszi a gazdasági nyitást az ország számára. Az alkotmányról előtte, februárban népszavazást tartottak, és a kubaiak 86 százaléka hagyta azt jóvá.

MTI
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Európai identitás nincs, pedig igény – az lenne rá…
  Bayer Zsolt két állandó közgazdász vendége – Bogár László és Boros Imre – egy tematikus adás keretében az európai identitás kérdését próbálták közérthetően megfogalmazni.
 • A véletlen tervszerűsége
  Az újdonsült veszprémi polgármesterjelöltben könnyű felismerni az ellenzéki ország­gyűlési képviselők vidéki hasonmását, aki tévészékház híján egy zebránál csinált bolondot magából.
 • Új korszak kezdődhet hazánk és Brüsszel kapcsolatában
  Visszafogottságra intett Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen. Egy interjúban a német politikus elmondta, a közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, hogy az unióban nem fogadják el őket teljesen.
MTI Hírfelhasználó