Erdély: Válságstáb a magyar diákokért
2019. július 16. 08:28

A magyar diákok érettségi eredményeinek javulásának érdekében hárompontos cselekvési terv kidolgozását szorgalmazza a Magyar Szülők Szövetsége, amiről kedd délelőtt, Marosvásárhelyen egyeztetnek a meghívott oktatási szakemberekkel – tudtuk meg Csíky Csengelétől, a szülői szövetség elnökétől.Az idei érettségi eredmények láttán – mely az utóbbi évek egyik leggyengébb teljesítményét mutatta – a Magyar Szülők Szövetsége bejelentette: szakmai válságstábot hív össze a jobb vizsgaeredmények érdekében. Az első ülésre kedden, Marosvásárhelyen kerül sor, a jövőben rendszeres találkozókat terveznek. Mint ismert, az óvások elbírálása utáni, végleges érettségi eredmények szerint a vizsgázók 69,1 százalékának teljesítménye ért átmenőt, az idei végzősök átmenési aránya idén 75,5 százalékos.

Csíky Csengele, a szülői szövetség elnöke a Maszolnak elmondta: a kedd délelőtti találkozóra a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ), a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság küldöttségét várják, valamint magyar főtanfelügyelőket és főtanfelügyelő-helyetteseket, illetve azon Hargita, Kovászna és Maros megyei iskolák igazgatóit, ahol sok diáknak nem sikerült átmenő jegyet szereznie az érettségin. Emellett előzetes bejelentkezés alapján szülők is részt vehetnek a tárgyaláson.

„Egyelőre a politikai szervezeteket ebbe a válságstábba nem várjuk, a későbbiekben fogjuk őket megkeresni”, tette hozzá a kezdeményező szervezet vezetője.

Hárompontos cselekvési terv

A cél egy hárompontos cselekvési terv kidolgozása. Csíky Csengele rámutatott: az első, rövid távú tervük, hogy a pótérettségiző diákoknak segítsenek felkészülni a vizsgákra. Pedagógusok, szaktanárok bevonásával olyan „intenzív táborokat, együttléteket” szerveznének a következő 3-4 hétben, ahol a tanulók hatékonyabban felkészülhetnek a „legszükségesebb tantárgyakból”, amely elsősorban a román nyelv és irodalmat jelenti, de matematika felkészítőket is terveznek.

Hozzátette, a szülők részéről fogalmazódott meg az erre való igény. Középtávú terveik közé sorolta a szülői szövetség elnöke a jövő évi érettségi átgondolását, „hogy hogyan tudunk segíteni a legnehezebb területeken a diákoknak, tanároknak és iskoláknak abban, hogy fel tudjanak készülni az érettségire”.

Végezetül pedig hosszú távon oktatási reformokat terveznek: egy teljesen más szempontok szerint működő „közoktatáspolitikai munkamenet” kidolgozását, valamint egy olyan munkacsoport létrehozását, ami az óvodától az éretségiig segíti koordinálni a romániai magyar közoktatást.

Kép: Magyar Szülők Szövetsége

maszol.ro
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó