Erdély: Válságstáb a magyar diákokért
2019. július 16. 08:28

A magyar diákok érettségi eredményeinek javulásának érdekében hárompontos cselekvési terv kidolgozását szorgalmazza a Magyar Szülők Szövetsége, amiről kedd délelőtt, Marosvásárhelyen egyeztetnek a meghívott oktatási szakemberekkel – tudtuk meg Csíky Csengelétől, a szülői szövetség elnökétől.Az idei érettségi eredmények láttán – mely az utóbbi évek egyik leggyengébb teljesítményét mutatta – a Magyar Szülők Szövetsége bejelentette: szakmai válságstábot hív össze a jobb vizsgaeredmények érdekében. Az első ülésre kedden, Marosvásárhelyen kerül sor, a jövőben rendszeres találkozókat terveznek. Mint ismert, az óvások elbírálása utáni, végleges érettségi eredmények szerint a vizsgázók 69,1 százalékának teljesítménye ért átmenőt, az idei végzősök átmenési aránya idén 75,5 százalékos.

Csíky Csengele, a szülői szövetség elnöke a Maszolnak elmondta: a kedd délelőtti találkozóra a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ), a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság küldöttségét várják, valamint magyar főtanfelügyelőket és főtanfelügyelő-helyetteseket, illetve azon Hargita, Kovászna és Maros megyei iskolák igazgatóit, ahol sok diáknak nem sikerült átmenő jegyet szereznie az érettségin. Emellett előzetes bejelentkezés alapján szülők is részt vehetnek a tárgyaláson.

„Egyelőre a politikai szervezeteket ebbe a válságstábba nem várjuk, a későbbiekben fogjuk őket megkeresni”, tette hozzá a kezdeményező szervezet vezetője.

Hárompontos cselekvési terv

A cél egy hárompontos cselekvési terv kidolgozása. Csíky Csengele rámutatott: az első, rövid távú tervük, hogy a pótérettségiző diákoknak segítsenek felkészülni a vizsgákra. Pedagógusok, szaktanárok bevonásával olyan „intenzív táborokat, együttléteket” szerveznének a következő 3-4 hétben, ahol a tanulók hatékonyabban felkészülhetnek a „legszükségesebb tantárgyakból”, amely elsősorban a román nyelv és irodalmat jelenti, de matematika felkészítőket is terveznek.

Hozzátette, a szülők részéről fogalmazódott meg az erre való igény. Középtávú terveik közé sorolta a szülői szövetség elnöke a jövő évi érettségi átgondolását, „hogy hogyan tudunk segíteni a legnehezebb területeken a diákoknak, tanároknak és iskoláknak abban, hogy fel tudjanak készülni az érettségire”.

Végezetül pedig hosszú távon oktatási reformokat terveznek: egy teljesen más szempontok szerint működő „közoktatáspolitikai munkamenet” kidolgozását, valamint egy olyan munkacsoport létrehozását, ami az óvodától az éretségiig segíti koordinálni a romániai magyar közoktatást.

Kép: Magyar Szülők Szövetsége

maszol.ro
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Trianon-ügyben fellángolt a kultúrharc
  Úgy tűnik, Trianon-ügyben fellángolt a kultúrharc, amit még az elején jó lenne szolid mederbe terelni. Tekintettel arra, hogy az idén lesz a trianoni békediktátum centenáriuma.
 • Felbecsülhetetlen erő rejlik a diaszpóra magyarságában
  Ma már a diaszpóra magyarsága is a nemzetünk része, és az anyaország is úgy tekint rájuk, ahogy az őket megilleti – jelentette ki lapunknak a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Szilágyi Péter szerint a diaszpórában élők támogatására létrehozott programok megerősítették a világban elszórtan élő honfitársainkat, helyi közösségei­ket.
 • A magyar közvélemény elfogadhatatlannak tartotta a trianoni békeszerződést
  Magyarország kisállammá vált az Osztrák–Magyar Monarchia első világháborús veresége és összeomlása következtében. A trianoni döntés értelmében korábbi hatalmi pozíciója mellett elvesztette lakosságának egyharmadát és területének kétharmadát. A trianoni határokat az ország közvéleménye egyöntetűen igazságtalannak, elfogadhatatlannak és ideiglenesnek tartotta.
MTI Hírfelhasználó