Anticiklon az Atlanti-óceán felől
2019. július 16. 17:13

A kontinens legnagyobb részének időjárását egy többközéppontú ciklon alakítja. Egészen délen is több fokkal hűvösebb az idő a megszokottnál, ennek megfelelően csak a mediterrán partvidéken - és ott sem mindenütt - emelkedik kevéssel 30 fok fölé délutánra a hőmérséklet. Csak Spanyolország déli felén mérnek 35, 37 fokos maximumokat. Nyugat-Európa fölé ugyanakkor anticiklon nyúlik be az Atlanti-óceán felől, így a kontinens nyugati és középső területein napos, csapadékmentes idő jellemző. Érdemibb csapadékot az Olaszország felett örvénylő sekély ciklon területéről jelentenek záporok, zivatarok formájában, valamint a Balti-tenger feletti ciklonnak köszönhetően abban a térségben többfelé hullik nagyobb mennyiségű eső. Szerda estig a Kárpát-medence időjárásában számottevő változás nem várható, marad az alapvetően napos, jórészt száraz idő.

Előrejelzés az ország területére szerda estig: kedden és szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor kedden délután az északi megyesávban, szerdán pedig az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar. Az északnyugati szelet napközben élénk, az ország középső harmadában szerdán olykor erős széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között alakul, ennél az északi völgyekben és az Alföld hidegre érzékeny helyein azonban néhány fokkal hidegebb lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26 és 30 fok között valószínű. 

MTI
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó