Esper rossz döntésnek tartja Törökország orosz fegyvervásárlásait
2019. július 16. 23:28

"Rossz és kiábrándító" döntés volt Törökország részéről, hogy orosz fegyvereket vásárol - fejtette ki Mark Esper amerikai kijelölt védelmi miniszter kedden a szenátusi meghallgatásán.

Esper - aki június közepétől irányította ügyvezető miniszterként a védelmi tárcát, és hétfőn a Fehér Ház hivatalosan is jelölte őt a Pentagon élére - a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán ugyanakkor nem fejtette ki, hogy az amerikai kormányzat milyen lépéseket kíván tenni.

"NATO-szövetségesünkről van szó, hosszú idő óta vagyunk szövetségesek" - fogalmazott a miniszter-jelölt és kiemelte Ankara katonai képességeit, felkészültségét.

Viszont "demoralizálónak" nevezte, hogy e szövetséges SZ-400-as típusú orosz rakétavédelmi rendszert vásárol Moszkvától. "Szomorú látni, hogy az elmúlt években (Ankara) hová jutott" - fűzte hozzá. 

 

Az SZ–400 szállító-indító járműve

Az SZ400-as szállító-indító járműve.
wikipedia.org


Esper elmondta: török kollégájának már jelezte, hogy amennyiben kinevezik őt a Pentagon élére, akkor Törökországnak döntenie kell, nem lehet egyszerre SZ-400-as orosz rakétavédelmi rendszere és amerikai F-35-ös vadászbombázója is.

 A meghallgatáson egyébként demokrata párti szenátorok etikai megfontolásokat firtattak, utalva arra, hogy Esper korábban a Raytheonnál - az Egyesült Államok egyik legnagyobb védelmi ipari vállalatánál - dolgozott.

Reagált a török fegyvervásárlásra Donald Trump is. Az elnök a kormányülés előtt újságíróknak azt mondta: a kialakult helyzet Törökországgal "nagyon összetett" és ő személy szerint is tárgyal erről telefonon a török vezetéssel. Mint fogalmazott: Ankara eddig több mint 100 darab F-35-ös vadászbombázót rendelt, de az orosz vásárlások miatt többet valószínűleg nem rendelhet.
 

MTI
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó