Szabályellenes lehet Szanyi visszahívása
2019. július 18. 20:29

Az MSZP alapszabálya szerint csak a kongresszus hívhatja vissza alelnöki tisztségéből Szanyi Tibort, nem pedig a döntést meghozó országos etikai és egyeztető bizottság. Hivatalos papír híján egyelőre Szanyi sem tudja értelmezni a helyzetet, a történtek ellenére mégsem hagyja el pártját.

Enyhén szólva is furcsa, zavaros körülmények között hívták vissza alelnöki tisztéből az MSZP jelenlegi vezetését keményen bíráló Szanyi Tibort. Az erről szóló döntést ugyanis a párt országos etikai és egyeztető bizottsága hozta meg, ám az MSZP alapszabálya egyértelműen rögzíti, hogy „választott tisztségviselőt megbízatásának lejárta előtt az a testület menthet fel, amelyik megválasztotta; delegált testületi tagot az a fórum hívhat vissza, amelyik megválasztotta”. Márpedig Szanyit a tavaly nyári tisztújító kongresszuson választották meg alelnöknek, így az alapszabály szerint csak a kongresszusnak lenne joga felmenteni őt.

Ismert: első fokon az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsa tárgyalta a Szanyi ellen indult fegyelmi eljárást, ám ez a testület csupán megrovásban részesítette. A döntésbe a párt elnöksége viszont nem nyugodott bele, és keményebb büntetésért fellebbezett, amit végül a jelek szerint az országos etikai és egyeztető bizottság hozott meg. Kétségtelen, hogy másodfokú fegyelmi eljárás lefolytatására van módja a bizottságnak, ám Szanyi visszahívására – az MSZP alapszabálya szerint – csak a kongresszus jogosult.

A volt EP-képviselő már szervezi a Bal Blokknak nevezett mozgalmát Fotó: Havran Zoltán

Az ellentmondásra egyébként maga Szanyi Tibor is utalt Városikurír.hu-nak adott nyilatkozatában. – Tény, hogy engem az MSZP kongresszusa választott meg, ellentétben a most határozatot hozó „fellebbviteli bírsággal”, az országos etikai és egyeztető bizottsággal szemben, amelynek tagjait a megyék delegálják – mondta. Állítása szerint egészen addig, ameddig nem lát papírt, maga sem tudja mire vélni a helyzetet. A történtek ellenére Szanyi mégsem hagyja ott az ­MSZP-t mondván: neki van igaza.

A Magyar Nemzet megkeresésére a politikus nem kívánt nyilatkozni, így nem tudhattuk meg tőle, hogy tervez-e válaszlépéseket visszahívásának zavaros körülményei miatt. Mint ismeretes: miután az MSZP katasztrofális európai parlamenti választási szereplése következtében elveszítette brüsszeli mandátumát, Szanyi Tibor nyílt levélben élőhalottnak, korruptnak, a koncon marakodó, degenerálódó belterjes klubnak nevezte pártját, később pedig kijelentette, hogy „a mai vezetői magatartás csupán a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál”. Mindeközben Szanyi szervezi a Bal Blokknak nevezett induló mozgalmát – a jelek szerint továbbra is az MSZP tagjaként.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
MTI Hírfelhasználó