Erősen kiélezte a demokrata párton belüli konfliktusokat Trump
2019. július 20. 08:52

Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel leszavazta a Donald Trump amerikai elnök felmentésére irányuló alkotmányos eljárás megindítását javasló beadványt. A javaslatot kedden este Al Green texasi demokrata párti képviselő terjesztette elő, de a törvényhozók szerda este 332:95 arányban elutasították. A demokrata házelnök, Nancy Pelosi és a demokrata politikusok is a republikánusokkal együtt voksoltak a beadvány ellen.

A demokraták azt követően léptek, hogy Trump a hétvégén bírálta a demokrata törvényhozókat, hangoztatva, hogy „azoknak a progresszív demokrata törvényhozó nőknek, akik hangosan és rosszindulatúan bírálják a kormányt, vissza kellene menniük azokba az országokba, amelyeknek a kormányaik katasztrofálisak, a világon a legrosszabbak, legkorruptabbak és alkalmatlanok, ha egyáltalán van működő kormányuk”– írta Trump a Twitteren.

 

Donald Trump amerikai elnök beszél az észak-karolinai Greenville-ben tartott választási nagygyűlésen (Fotó: MTI/AP/Gerry Broome)

A kijelentés nagy vihart kavart, még a képviselőház ülésén is eluralkodott a káosz.

Az elnök szerda este nagygyűlést tartott, és kitért a beadványra, valamint az általa a napokban többször bírált négy demokrata párti képviselőre is.

Hívei zajos ovációval fogadták, és heves tapsban törtek ki mindahányszor megemlítette a négy képviselő nevét.

A négy demokrata párti politikus a New York-i Alexandria Ocasio-Cortez, a minnesotai Ilhan Omar, Illinos állam képviselője, Rashida Tlaib és a massachusettsi Ayanna Pressley. Ilhan Omar kivételével valamennyien az Egyesült Államokban születtek. Omar Szomáliából menekültként érkezett 1992-ben az Egyesült Államokba. Ocasio-Cortez felmenői egyébként Puerto Ricóból származnak, Rashida Tlaib palesztin gyökerű, Pressley pedig afroamerikai.

Kellemetlen helyzetben a demokraták

Donald Trump üzenete valóban kellemetlen helyzetbe hozta a demokratákat, de a négy demokrata képviselő is sokszor fellép a demokrata párti vezetéssel szemben – mondta el Magyarics Tamás, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének vezetője a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Megjegyezte, Nancy Pelosi is sokszor célpontja ezeknek a képviselőknek, viszont valahol kötelességük kiállni demokrata párttársaik mellett.

Donald Trump pedig pont ezt a cselekvést tudja demonstrálni, mert szerinte a demokrata párt elég erősen balra tolódott, hiszen a négy képviselő meglehetősen radikális nézeteket képvisel. Olyan elképzeléseket szeretnének megvalósítani, amelyek gyakorlatilag a szocializmust eredményeznék az Egyesült Államokban.

Úgy véli, Trump szempontjából a legjobb ellenfél és a legjobb forgatókönyv az lenne a jövő évi amerikai elnökválasztáson, ha kellőképpen tudna tiltakozni az ellen, mely szerint a másik párt erősen eltolódott abba az irányba, hogy megválasztásuk esetén felrúgnák az amerikai hagyományokat.

Donald Trump kijelentései nem új keletűek – erről beszélt Szabó Dávid, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója. Azonban ez egy olyan helyen hangzott el, aminek a méltóságához nem illik, és gyakorlatilag egy regnáló elnöknek nem lenne szabad az ilyen fajta megnyilvánulás. Ugyanakkor Donald Trump nagyon sokat tett azért, hogy az internet népéhez szóló kommunikációjában elfogadhatóvá tegye ezt a fajta nyelvezetet – magyarázta a szakértő.

Hibás következtetéseket vontak le a demokraták

Szabó Dávid szerint a demokrata párt úgynevezett feltörekvő, megújítást hangoztató képviselői a 2016-os elnökválasztás nyomán hibás következtetéseket vontak le, és még inkább a baloldal irányába húzzák el a demokrata pártot. Úgy véli, kevés siker rejlik abban, ha mindent ész nélkül az államra és a közösségre bíznak, hiszen ezzel veszélyeztetik és kockáztatják saját pártjuk esélyeit.

Megjegyezte, egyelőre még a jövő kérdése, hogy Donald Trump a megfelelő taktikát választotta-e, de annyi bizonyos, hogy elég eredményesen rondított bele a demokrata pártba, ahol erőteljesen kiélezte a párton belüli konfliktusokat ebben az időszakban – jegyezte meg.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Trianon-ügyben fellángolt a kultúrharc
  Úgy tűnik, Trianon-ügyben fellángolt a kultúrharc, amit még az elején jó lenne szolid mederbe terelni. Tekintettel arra, hogy az idén lesz a trianoni békediktátum centenáriuma.
 • Felbecsülhetetlen erő rejlik a diaszpóra magyarságában
  Ma már a diaszpóra magyarsága is a nemzetünk része, és az anyaország is úgy tekint rájuk, ahogy az őket megilleti – jelentette ki lapunknak a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Szilágyi Péter szerint a diaszpórában élők támogatására létrehozott programok megerősítették a világban elszórtan élő honfitársainkat, helyi közösségei­ket.
 • A magyar közvélemény elfogadhatatlannak tartotta a trianoni békeszerződést
  Magyarország kisállammá vált az Osztrák–Magyar Monarchia első világháborús veresége és összeomlása következtében. A trianoni döntés értelmében korábbi hatalmi pozíciója mellett elvesztette lakosságának egyharmadát és területének kétharmadát. A trianoni határokat az ország közvéleménye egyöntetűen igazságtalannak, elfogadhatatlannak és ideiglenesnek tartotta.
MTI Hírfelhasználó