Egy stratégia része Trump erőalapú politizálása
2019. július 21. 23:51

2017 januárjában, amikor beiktatták Donald Trump amerikai elnököt, az első intézkedései egyfajta erőpolitizálásnak tűntek, stílusa azonban mára már meggondoltabb és kifinomultabb lett – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című számában.

Csizmazia Gábor, a  Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutató Központjának munkatársa szerint nehéz volt értelmezni Trump első évében az elnök bel-, kül- és biztonságpolitikai nézeteit, hiszen meglehetősen ellentmondásosak voltak, és Trump sok tabu témát érintett. 2017 végére és 2018 elejére megjelentek a hivatalos dokumentumok, amelyekkel már értelmezni lehetett például Trump Nemzeti Biztonsági Stratégiáját vagy a Védelmi Stratégiáját.

Egy stratégia része az erőalapú politizálás

Ezeket a dokumentumokat egy jól felkészült apparátus állította össze, melyek alapján egyértelműen az látszik, hogy az amerikai elnök továbbra is folytatja az erőalapú politizálását, amely egy stratégia része. Trump politikája a „Béke erő által” mondatra épül, illetve azt vallja, hogy a legveszélyesebb dolog, amit az USA tehet, hogy gyengének mutatkozik.

Az erő itt a katonai, a diplomáciai és a gazdasági területre is vonatkozik. Ez a fajta politika nem agresszív, inkább asszertív, vagyis az érdekek erőteljes érvényesítésén alapul, mely megfigyelhető az Egyesült Államok Iránnal való kapcsolatát vagy a bevándorlást nézve.

Továbbá az amerikai elnök kijelentette korábban, hogy amennyiben Mexikó nem működik együtt abban, hogy az országon átmenő illegális migrációt valamilyen szinten tompítsa, akkor Mexikóval szemben az USA különböző védővámokat fog bevezetni.

(Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

Trump szabályozza a közép-amerikai ország felől érkező illegális bevándorlást

A közép-amerikai ország felől érkező illegális bevándorlást Trump most szabályozza, hiszen közölte, hogy az onnan érkezők kérjenek inkább menedéket Mexikóban, mert nem lesznek beengedve az Egyesült Államok területére. Amerika egy bevándorló országnak számít és a gazdasági növekedés és az egyéb tapasztalatok alapján szükség is van a bevándorlókra.

A GDP növekedése jelen pillanatban 2,9-3 százalék körül alakul, ami egy olyan adat, amelyre büszke lehet Trump és kampányolhat is vele, ráadásul jó alapot ad arra, hogy a bevándorlók alkalmazása mellett érvelhessen.

A liberálisok és a konzervatívok között az óriási vitát az képezi, hogy a bevándorlók legálisan vagy illegálisan, menekültként vagy csak annak színlelve érkeznek az országba.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A Momentum identitástipró ideológiája
  Azokat az értékeket, amelyeket elődeink csendes hangyamunkával megteremtettek, a momentumosok most zsetonként herdálják el az egyre mélyebbre züllő európai politikai kaszinóban.
 • Enni, inni, venni
  Szemet gyönyörködtető karácsonyi fények, forralt bor, ínycsiklandó illatok és kézműves mütyürök. A legtöbbünknek valószínűleg ez jut eszébe a karácsonyi vásárokról. Ha valaki körülnéz a Vörösmarty téri és a bazilika előtti forgatagon túl Bécsben is, komoly meglepetéssel találkozhat: sógoréknál olcsóbb a kolbász, de a kerítés ott kínai csecsebecsékből épül.
 • Itt a 2010 előtti világ újracsomagolva
  Nem feltétlenül rossz a választói emlékezet felfrissítése szempontjából, hogy hosszú idő után a balliberális erők újra meg tudják mutatni a gyakorlatban, hogy kik is ők valójában.
MTI Hírfelhasználó