Vívó-vb - Szilágyi Áron védelmébe vette a vb-döntő bíráit
2019. július 22. 00:31

Nem szabad az asszóvezetőkre fogni a világbajnoki döntőben elszenvedett vereséget – nyilatkozta a finálé után a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, aki szerint ehelyett saját vívásukban kell a megoldást keresni, hogy a jövő évi olimpián legyőzhessék a dél-koreaiakat.

Budapest, 2019. július 21. Szilágyi Áron az utolsó tus után a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének döntőjében a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 21-én. MTI/Illyés Tibor

Szilágyi Áron az utolsó tus után a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének döntőjében (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A csapat vezetőedzője és tagjai ugyan még nem jelenthették ki a dél-koreaiakkal szemben egy tussal elvesztett döntőt követő sajtótájékoztatón, hogy biztosan ott lesznek a jövő évi játékokon, de akik megemlítették, már ilyen értelemben beszéltek, és nyilatkozataikba belefoglalták a tokiói visszavágás lehetőségét.

Szilágyi Áron fantasztikusnak nevezte a közönséget, mint mondta, ekkora támogatást sehol a világon nem kap csapat a vívósportban, mint amekkora itt, a BOK Csarnokban volt.

„Azt pedig elképesztő csodának tartom, hogy négy olyan srác vagyunk, aki négy különböző egyesületben, négy különböző edzőnél dolgozik és mégis olyan egységben tudtunk ma is együtt vívni, ami ide vezetett, egy majdnem aranyéremhez – tette hozzá. - Szerintem kőkeményen dolgoztunk, nemcsak itt a vb-n, hanem a felkészülés során is. Ahogy Csanád mondta, megpróbáljuk majd Tokióban egy kicsit fényesíteni ezt az érmet” – utalt csapattársa pár perccel korábbi nyilatkozatára.

Gémesi Csanádot megviselte a finálé (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Gémesi egyetértett Szatmári Andrással abban, hogy „elképesztő élmény volt az egész világbajnokság”.

Decsi Tamás már közvetlenül a döntő után fantasztikusnak nevezte a napot, és nem azon kesergett, hogy nem sikerült megszerezni az aranyérmet.

„Most is csak ezt tudom mondani, bár nem könnyű feldolgozni egy ilyen vereséget, de a világbajnokság akkor is pozitív élményként marad meg bennem” – foglalta össze érzéseit.

Decsi Tamás az olaszok elleni elődöntőben (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az egyéniben is második Szatmári András, három napja azt mondta, ha nyer egy érmet a csapat is, biztosan elégedetten zárja a világbajnokságot. Arra kérdésre, hogy még mindig így érzi-e, úgy reagált: „nehéz most így éreznem”.

„Nyilván utólag majd máshogy lesz. Az egyéni után is azt mondtam, alszom majd rá egyet, és akkor talán már elfogadom.”

Hozzátette, hogy ilyen élményben nagyon ritkán van része az embernek, neki sem volt korábban még soha, pedig már versenyezett itthon világbajnokságon.

„Olyan szinten lehetünk egy kicsit elégedettek, hogy sikerült bejutni a döntőbe, amivel az olimpiai kvalifikációt megkönnyítettük magunknak, sőt talán azt is lehet mondani, jó úton járunk ahhoz, hogy kijussunk. Edzünk tovább, és jövőre újra megpróbáljuk megverni a dél-koreaiakat” – folytatta.

Szilágyi Áron és Szatmári András is beleborzongott a magyar szurkolók buzdításába (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

A válogatott sorozatban negyedszer állhatott dobogóra világbajnokságon, két ezüst után jött egy bronz, majd egy újabb ezüst. Arra a felvetésre, hogy ebben mekkora szerepe van neki, Decsi András vezetőedző azt mondta: itt nem róla van szó.

„Hanem erről a csapatról, amelynek itt is szeretnék gratulálni a fantasztikus teljesítményéhez. Az egyéni versenyt le kellett zárni, valakinek a sikert kellett megélni, valakinek a kudarcot” – elemzett.

Elmondta, hogy a cél az éremszerzés volt, illetve az, hogy továbblépjenek az olimpiai kvóta megszerzése felé.

Decsi Tamás, Szatmári András, Decsi András vezetőedző és Szilágyi Áron (b-j) biztatja Gémesi Csanádot (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

„Ezért az Irán elleni mérkőzés nagyon fontos volt, és azt sikerült magabiztosan abszolválni. Aztán újabb fantasztikus teljesítmények vezették végig a csapatot az olaszok ellen, majd egy végletekig kiélezett döntőt láthattunk. Nagyon szerettünk volna aranyérmet szerezni, ennél közelebb nem lehettünk volna hozzá. Bízom benne, hogy jövőre, amikor a tokiói olimpián eljön az a pillanat, akkor beteljesedik majd egy álom.”

Szilágyi kapott kérdést a bíráskodásról, de ő kritika megfogalmazása helyett igyekezett az asszóvezetők helyzetére rávilágítani:

„Borzalmasan nehéz dolguk van ilyenkor, nagy rajtuk a nyomás, nehéz őket megróni bármilyen tévedésért. Úgy éreztem, hogy volt olyan szituáció, amikor nem nekünk kedveztek, itt a végjátékban is, de nem hiszem, hogy erre szeretnénk fogni a vereséget, különösebben nem nagyon szoktuk. A saját vívásunkban fogjuk keresni a megoldást.”

m4sport.hu
Címkék:
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Brüsszel támadásba lendült: bemutatták a „jogállamisági jelentést”
  Vera Jourová vezetésével bemutatták Brüsszelben a magyar és lengyel kormányok által ellenzett jogállamisági jelentéseket. A Magyarországról szóló dokumentum legkritikusabb része a hazai médiapiacról szól és a papírformának megfelelően az Index ügye is visszaköszön benne.
 • Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe
  Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • Tíz pontban a magyar médiáról
  A magyar sajtópiac kiegyensúlyozott, nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív, mint balliberális forrásokból – derül ki a Médianéző Központ legújabb elemzéséből. A tanulmány átfogó képet ad a magyar sajtópiac helyzetéről, rámutatva arra, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik a balliberális médiumok száma, s hogy Magyarország legjelentősebb médiavállalkozásai kormányhoz való viszonyuktól függetlenül nyereségesek.
MTI Hírfelhasználó