Moszkva kollektív biztonsági rendszert javasol a Perzsa-öbölben
2019. július 23. 21:31

A Perzsa-öbölben létrehozandó kollektív biztonsági rendszer új koncepcióját ismertette kedden Moszkvában az érintett országok képviselőivel Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes - közölte az orosz diplomáciai tárca.

Persian Gulf map.png

Térkép: wikipedia.org

A közel-keleti és afrikai ügyekben illetékes miniszterhelyettes az arab államok, Irán, Törökország, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) állandó tagállamai, az EU- és a BRICS-tagállamok diplomatáinak jelenlétében kifejtette, hogy Moszkva szerint a Perzsa-öbölben kialakult helyzetet kizárólag egy valóban inkluzív regionális biztonsági rendszer kiépítésével lehet megtoldani. Az orosz diplomata hangsúlyozta, hogy ezt a fokozatosság, a sokoldalúság és a nemzetközi jog, mindenekelőtt az ENSZ Alapokmányának és a BT határozatainak tiszteletben tartásával lehet megvalósítani.

A koncepció a régió szélsőséges és terrorista elemei elleni harc mellett kiterjed a helyi konfliktusok és vitás kérdések rendezésére is - közölte. Bogdanov emlékeztetett arra, hogy korábban éppen az ENSZ égisze alatt sikerült megsemmisíteni a szíriai vegyifegyver-arzenált.

Moszkva indítványának értelmében a térségben békefenntartó műveleteket csakis a BT határozatai alapján, vagy agresszió áldozatává vált állam kérése alapján lehessen végrehajtani.

Az egységes biztonsági rendszer egyebek között feltételezi a rászoruló országok és népek humanitárius segélyezését is.

Katonai téren Oroszország az átláthatóság fokozására tett javaslatot.

Ezt Bogdanov szerint a többi között szubregionális védelmi miniszteri tanácskozások megtartásával, "forró drótok" kialakításával, a hadgyakorlatok és a katonai repülések előzetes bejelentésével, megfigyelők és a fegyvervásárlásra vonatkozó információk cseréjével, valamint a Perzsa-öböl régióján kívüli országok állandó katonai jelenlétének betiltásával lehet elérni.

Az orosz diplomata úgy vélekedett, hogy a fokozatosság jegyében az egységes biztonsági rendszer kialakításához elsőként a legélesebb problémák megoldása révén kellene nekifogni. Bogdanov ezek közé sorolta a nemzetközi terrorizmus elleni harcot, az iraki, a jemeni és a szíriai válság rendezését, valamint az iráni atomprogramról megkötött nemzetközi alku összes megállapodásának megvalósítását.

Javaslatot tett arra, hogy az érintett felek kezdjenek konzultációkat a perzsa-öbölbeli biztonságról és együttműködésről megtartandó nemzetközi konferencia kezdeményező csoportjának létrehozásáról. A moszkvai külügyminisztérium szerint ennek meg kellene állapodnia a létrehozandó rendszer földrajzi határairól, részvevőiről, a képviselet szintjéről és a határozattervezetek előkészítéséről.

Az orosz koncepció távlati feladatként egy regionális biztonsági és együttműködési szervezet létrehozását nevezte meg. Ennek munkájában a Perzsa-öböl térségének országai mellet - társult tagként vagy megfigyelői státusban - Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, az uniós országok, India és más érdekelt felek is részt vehetnének.
 

MTI
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Politikai háború bontakozik ki
  Az idei európai parlamenti választásokon erősödtek a szuverenisták: a Nemzet és Szabadság Európája frakció duplájára növelte képviselőinek számát, a frakció új neve: Identitás és Demokrácia.
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
MTI Hírfelhasználó