Az ENSZ az orosz légitámadások leállítását követeli Szíriában
2019. július 24. 08:59

A Szíria észak-nyugati részén zajló, polgári célpontok elleni támadások leállítását követelte az ENSZ kedden, egy nappal azután, hogy legalább 66 civil halt meg az elmúlt közel három hónap egyik legvéresebb bombázásában és annak tüzérségi megtorlásában.

António Guterres ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője, Farhan Haq azt mondta, a világszervezet felszólítja a szembenálló feleket, hogy vessenek véget Szíriában a civilek és polgári objektumok elleni támadásoknak, valamint biztosítsák a segélyszállítmányok eljuttatását a harcok sújtotta térségekbe.

Haq közlése szerint a hétfői támadások után Mark Cutts, a szíriai válság segélyezési műveleteinek helyettes regionális koordinátora aggodalmát fejezte ki a civil áldozatok számánakIdlíb térségében tapasztalt megugrása miatt.

A hétfői támadások legsúlyosabbikában, amely Maarrat-en-Numán város egyik piacát és a vele szomszédos lakónegyedet érte, legalább 39 ember halt meg és mintegy százan megsebesültek – mondta Haq, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok száma várhatóan tovább nő még a mentési munkálatok előrehaladtával.

A légi és tüzérségi támadások egész sorát magában foglaló kölcsönös támadásokban összesen legalább 66-an haltak meg a térségben, a sebesültek száma pedig meghaladta a százat is – hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője.

A szíriai polgárháború fejleményeiről 2011 óta rendszeresen beszámoló emigráns csoport, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint hétfő reggel több orosz légicsapás érte Maarrat-en-Numánt.

Az orosz védelmi tárca azonban „álhírnek” nevezte az erről szóló jelentéseket, leszögezve, hogy az orosz légierő semmilyen bevetést nem hajtott végre Szíria érintett részében.

A térségben zajló harcoknak április vége óta több mint 400 civil esett már áldozatul – mondta Haq, emlékeztetve a háborúban szemben álló feleket és az őket befolyásoló hatalmakat a civil lakosság védelmének a nemzetközi jogban foglalt kötelességére.

Emellett szorgalmazta, hogy a felek tartsák tiszteletben az Oroszország és Törökország által 2018 szeptemberében kötött megállapodást, amely a térségben demilitarizált övezetek létrehozását írta elő.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és Idlíb tartományban. Az OSDH szerint azóta több mint 650 civil vesztette életét légicsapásaikban. Mintegy 330 ezer ember menekült el az ENSZ szerint, amely humanitárius katasztrófától tart.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét aszíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet ellenőrzi.

Ismét izraeli támadás érte Szíria déli részét 

Izraeli csapás ért egy stratégiai jelentőségű települést Szíria déli részén – közölte az al-Ikbaríja állami televízió. Az első híradásokból csak annyi derült ki, hogy a támadás célpontja el-Harra városa volt.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint az izraeli támadás csak anyagi károkat okozott. A hírügynökség ugyanakkor felidézte a legutóbbi, június végi izraeli csapásokat, amikor – mint írta – a szíriai légvédelem a hadsereg Damaszkusz peremén és Homsz tartományban lévő állásai ellen irányuló nagyszabású támadást hárított el.

Szíriát ismerő diplomáciai források akkor azt mondták, hogy azok az éjszakai csapások valójában iráni támogatású erők, köztük a libanoni síita Hezbollah mozgalom Damaszkusz melletti támaszpontjait vették célba, és az elmúlt évek legnagyobb erejű izraeli támadásáról volt szó.

A június 30-i támadás előtt néhány nappal tartottak találkozót Izraelben a zsidó állam, az Egyesült Államok és Oroszország nemzetbiztonsági tanácsadói, s hírszerzési források szerint a találkozón Washington és Jeruzsálem azt követelte, hogy Moszkva érje el Irán erőinek a térségből való kivonását.

El-Harra egy stratégiai jelentőségű település az Izrael által megszállva tartott Golán-fennsík lábánál, és sok éven át egy jelentős orosz katonai radarállomásnak adott otthont, amíg 2014-ben lázadó erők el nem foglalták. A szíriai hadseregnek tavaly sikerült visszafoglalnia.

Izrael az elmúlt években hasonló támadások százait hajtotta végre olyan szíriai célpontok ellen, amelyek ősellensége, Irán és az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah mozgalom kezén vannak. Az izraeli vezetés ezt a két erőt az ország határaira leselkedő legnagyobb veszélynek tartja.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó