Bírálja az emberi jogok helyzetét Thaiföldön a Human Rights Watch
2019. július 24. 10:12

Nem tartja tiszteletben az emberi jogokat Prajuth Csan-Ocsa, a második megbízatását kezdő thaiföldi miniszterelnök és nemrég hivatalba lépett kormánya – állapította meg a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet szerdai közleményében.

„Prajuth Csan-Ocsa második megbízatása az emberi jogok ugyanolyan, teljes semmibevételével kezdődik, mint ami az első ciklusát jellemezte” – idézi a dokumentum Brad Adamset, a szervezet ázsiai irodájának a vezetőjét.

Adams a bírálatában kitér arra is, hogy a miniszterelnök politikai állásfoglalásaiban említést sem tesz azokról a súlyos problémákról, amelyek a 2014-es államcsíny óta a demokratikus szabadságjogokat elnyomó katonai uralom alatt merültek fel.

Az irodavezető arra a negyvenoldalas beszámolóra utal, amelyet a kormány a múlt héten terjesztett a parlament elé, és Prajuth a hét folyamán fog ismertetni.

A miniszterelnök 2014 májusában került először a délkelet-ázsiai ország élére, miután a februárban lezajlott választások eredményét a thai alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította, a hadsereg pedig az ezt követő, zavargásba torkolló tüntetések megfékezésére magához ragadta a hatalmat.

Noha július közepén – nem sokkal az új kormány beiktatása előtt – Prajuth Csan-Ocsa bejelentette a katonai kormányzat feloszlatását, a HRW szerint Thaiföldön a tényleges hatalom még mindig a hadseregé, amely továbbra is jogot formál arra, hogy bíróság elé citáljon bárkit, aki bírálni meri a kormányt vagy a monarchiát.

Ugyancsak szerdán a bangkoki rendőrség rendeletet hozott, amely betilt minden politikai gyűlést az ország parlamentjének ideiglenesen otthont adó épület előtti 50 méteres körzetben, noha egyetlen szervezet vagy magánszemély sem jelezte, hogy ilyesmire készülne. A döntést a hatóság a közrend védelmével indokolta.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó