Másmilyen a Tejút, mint gondolták
2019. augusztus 5. 14:21

A Varsói Egyetem Csillagászati Obszervatóriumának kutatócsoportja újrarajzolta a Tejút térképét, és kiderült, hogy nem olyan alakú, mint gondolták. Az augusztus elején megjelent tanulmányból kiderült, hogy a Tejút korongjának hossztengelye megcsavarodott, leginkább egy fektetett S-betűt formáz. A lengyel csillagászok a Cefeida-típusú pulzáló változócsillagok segítségével megalkotott számítógépes galaxismodellel jutottak erre az eredményre - írja a Qubit.

A Tejút-térkép megrajzolásában a cefeidák egyik különleges tulajdonsága játszott kulcsfontosságú szerepet: pulzációs periódusuk és abszolút fényességük között szoros összefüggés van, távolságuk biztosan számítható a látszó és abszolút fényességük alapján. Mintegy 3000 csillag pozíciója volt a "váz" A kutatócsoport a varsói csillagvizsgáló adatai mellett a chilei Las Campanas obszervatórium teleszkópjának felvételeit is igénybe vette ahhoz, hogy a közel ezer pulzáló változócsillag és a Tejút több mint 2400 csillagának segítségével megrajzolják a térbeli galaxismodellt. Az új galaxis-térkép azonban még korántsem végleges, az egyre precízebb adatokkal szolgáló megfigyelések a lengyel kutatók szerint újra és újra átrajzolják majd a Tejút-modelleket. Ha valaki szeretné megnézni a csillagászok által megalkotott Tejút-térképet, az tekintse meg az alábbi videót:

InfoStart
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
MTI Hírfelhasználó