Chemnitz: Perre megy a címkézett futballista volt klubja ellen
2019. augusztus 13. 12:14

Chemnitz ikonikus város Németországban. Az egykori NDK idején Karl-Marx-Stadtnak nevezték a várost, amely az újraegyesítés után visszakapta nevét, de központjában még ma is ott éktelenkedik Marx szobra. Egy éve brutális gyilkosság borzolta a kedélyeket, amelyet az első gyanú szerint egy szír és két iraki menedékkérő követett el, azóta egy irakit már nem gyanúsítanak, mondván bár ott volt, de nem gyilkolt. Ott, akkor egy éve, valami elszakadt a németeknél, és nagyon komoly tüntetési hullám kezdődött, megjelent a szélsőbal is, a kiegyensúlyozottságáról oly híres német közszolgálati média szerint nagyjából az volt a lényeg, hogy Chemnitzben randalíroznak a nácik.

Karl Marx Ensemble, Monument, Bridge Road, Chemnitz

A híres "Marx-monument" Chemnitzben - pixabay.com

Chemnitz azóta ikonikus város, tudják ezt maguk a helyiek is, így a város futballcsapatának, a Chemnitzer FC-nek az irányítói is. Néhány hónapja meghalt a csapat egyik vezérszurkolója, és a chemnitzi csapatkapitány, Daniel Frahn részt vett a temetésén, sőt, egyik gólja után egy póló felmutatásával emlékezett meg róla, amelyen a helyi futballhuligánok mellett állt ki. Az esetből nagy botrány kavarodott, mivel az elhunyt futballszurkoló állítólag szélsőjobboldali figura volt, s ha rákeresünk a fényképére az interneten, el kell ismerni, ránézésre sem volt túl bizalomgerjesztő fizimiskájú. Frahn mindenesetre elnézést kért, s elmondta, nem volt tisztában a meghalt fociultra minden nézetével, s a dolog elült.

Ám a Chemnitz csapatkapitánya újabb megbocsáthatatlan lépésre ragadtatta magát. Amikor együttese a német harmadosztály legutóbbi fordulójában Halléban vendégeskedett, a sérült Frahn a lelátón nézte végig a találkozót a chemnizti szurkolók rossz hírben feltüntetett, Kaotik nevű csoportjával, akik állítólag ugyancsak nácik.

Ez pedig már több volt a soknál a német klubnak, azonnali hatállyal kirúgták csapatkapitányukat.

A német és a hazai médiában úgy hozták le a történteket, hogy ahelyett, hogy a kispadon ült volna, inkább a hírhedt drukkerekkel cimborált, miközben elfeledkeztek arról, hogy sérült játékosok nem nagyon szoktak a kispadon ülni, ott inkább azok foglalnak helyet, akiket be lehet cserélni a találkozón.

De a legfurcsább az a közlemény volt, amelyben bejelentették a játékos kirúgását. Ezt a jobboldali radikalizmus elleni zéró toleranciával indokolták, s hibának nevezték, hogy hittek korábban futballistájuk megbánásának, mert szerintük az átverte őket.

Számtalan olyan eset előfordult már, hogy egy futballklub kirúgta egy játékosát, edzőjét. Ilyenkor ez elválás ténye mellett szinte minden esetben megköszönik a távozó munkáját, elismerik korábbi érdemeit. Ezúttal ilyenről szó sem volt, hiába húzott le négy idényt, hiába lőtt ötvennél is több gólt a csapat színiben Frahn. Helyette lehazugozták, s kijelentették, hogy nincs helye a Chemnitzben. S hogy világos legyen, külön kiemelték, hogy a városban tavaly lezajlott tüntetések hatására döntöttek arról, hogy minden eszközzel küzdenek a „jobboldali radikalizmus” ellen.

Arról nem írtak, pontosan hol ült a nézőtéren a száműzött csatár, a lelátó melyik részén kellett volna lennie ahhoz, hogy ne rúgják ki, esetleg elég lett volna két, netán öt székkel arrébb ülnie, vagy állnia.

Miközben a Német Labdarúgó Szövetség korábbi vezetői súlyos vesztegetési botrányban érintettek, azért erre is van energia a német harmadosztályban. A zéró tolerancia azonban mintha kissé egyirányú lenne a német labdarúgásban (és mindenütt Európában, elég csak a Craiova-Honvéd mérkőzésre, és azt követő történésekre gondolni).

Bár a hivatalos labdarúgó-mérkőzéseken elvileg ki van tiltva a politika, a német stadionokban (ahol számos szélsőbaloldali szurkolótábor, szurkolói csoport is van) 2015 óta időnként megjelennek a menekültek befogadása melletti transzparensek, a St. Pauli szélsőbalos drukkerei Antifa-zászlókat, Che Guevarát ábrázoló molinókat helyeznek ki.

A St. Pauli szurkolótábora a legutóbbi fordulóban is kitett magáért, (nagyon finom fordításban) „vesszen Salvini” feliratot, s az elhíresült migránshajó kapitányát, Carola Racketét éltető molinót tettek ki.

Daniel Frahn egyébként napokig hallgatott, a Bild legfrissebb híre szerint azonban perre készül immár csak egykori klubja ellen. Ha nem Németországban történne mindez, azt mondanánk, akár meg is nyerhetné.

Teveli Zoltán

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó