Ügyes nyilatkozat a leendő guatemalai elnöktől a migránsokkal kapcsolatban
2019. augusztus 14. 09:30

Guatemala nem lesz képes arra, hogy betartsa az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást, és úgynevezett biztonságos harmadik országként maga fogadja be az Egyesült Államokba igyekvő menedékkérőket, mert nem tekinthető ehhez elég biztonságosnak – jelentette ki helyi idő szerint kedden az ország megválasztott elnöke, Alejandro Giammattei.

A konzervatív politikus szerint a közép-amerikai ország saját állampolgárairól is alig képes gondoskodni.

A jelenlegi, leköszönő kormányzat által elfogadott megállapodás értelmében az Egyesült Államokba igyekvő menedékkérőknek Guatemalában kellene menedéket kérniük. Ennek célja, hogy minél kevesebb ember érje el Mexikó és az Egyesült Államok határát. A Trump-kormány különadókat helyezett kilátásba Guatemalával szemben, ha nem sikerül megállapodni a menedékkérők fogadásáról.

„Ahhoz, hogy biztonságos országnak lehessen tekinteni egy államot, ezt egy nemzetközi testületnek kell kimondania, és szerintem Guatemala nem teljesíti annak feltételeit, hogy biztonságos harmadik országnak lehessen nevezni” – jelentette ki Giammattei, aki vasárnap nyerte meg a voksolás második fordulóját, és januárban lép hivatalba.

A közép-amerikai országokból elvándorlók között éppen a guatemalaiak alkotják az egyik legnagyobb csoportot, aki a szegénység, a bűnözés és a munkanélküliség elől keresnek menedéket.

Alejandro Giammattei azt is világossá tette, hogy a Washingtonnal kötött megállapodást a hatályba lépés előtt mindkét ország törvényhozásának jóvá kell hagynia.

MTI
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó