Ügyes nyilatkozat a leendő guatemalai elnöktől a migránsokkal kapcsolatban
2019. augusztus 14. 09:30

Guatemala nem lesz képes arra, hogy betartsa az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást, és úgynevezett biztonságos harmadik országként maga fogadja be az Egyesült Államokba igyekvő menedékkérőket, mert nem tekinthető ehhez elég biztonságosnak – jelentette ki helyi idő szerint kedden az ország megválasztott elnöke, Alejandro Giammattei.

A konzervatív politikus szerint a közép-amerikai ország saját állampolgárairól is alig képes gondoskodni.

A jelenlegi, leköszönő kormányzat által elfogadott megállapodás értelmében az Egyesült Államokba igyekvő menedékkérőknek Guatemalában kellene menedéket kérniük. Ennek célja, hogy minél kevesebb ember érje el Mexikó és az Egyesült Államok határát. A Trump-kormány különadókat helyezett kilátásba Guatemalával szemben, ha nem sikerül megállapodni a menedékkérők fogadásáról.

„Ahhoz, hogy biztonságos országnak lehessen tekinteni egy államot, ezt egy nemzetközi testületnek kell kimondania, és szerintem Guatemala nem teljesíti annak feltételeit, hogy biztonságos harmadik országnak lehessen nevezni” – jelentette ki Giammattei, aki vasárnap nyerte meg a voksolás második fordulóját, és januárban lép hivatalba.

A közép-amerikai országokból elvándorlók között éppen a guatemalaiak alkotják az egyik legnagyobb csoportot, aki a szegénység, a bűnözés és a munkanélküliség elől keresnek menedéket.

Alejandro Giammattei azt is világossá tette, hogy a Washingtonnal kötött megállapodást a hatályba lépés előtt mindkét ország törvényhozásának jóvá kell hagynia.

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Gothár-ügy: hallgat a balliberális ellenzék
  – A Marton-ügy kapcsán a teljes balliberális ellenzék petíciózott a szexuális zaklatás ellen, és követelték a fellépést, míg mostanra elfogyott a bátorság és hallgatnak – mondta Rétvári Bence, az EMMI államtitkára az Országgyűlésben. Szó volt arról is, hogy a Jobbik feladta nemzeti elveit és a posztkommunisták mellé szegődött, illetve arról, hogy a bevándorláspártiak nem tettek le a kötelező kvóta bevezetéséről.
 • Vidnyánszky: Demokratikus az új színháztörvény
  Az új színháztörvénnyel demokratikus módon kezelné a kormány a színházak évtizedes problémáit, például a finanszírozás kérdését – mondta Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója hétfő reggel az M1-en.
 • MSZP-s vallomás: rólam ír az Angyal Ügyvédje
  Egy mocskos zsarolási ügyről van szó – mondta az ATV reggeli műsorában Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója. A politikus az adásban ugyanis azt árulta el, a nemrég felbukkant Angyal ügyvédje blog róla írt.
MTI Hírfelhasználó