Ügyes nyilatkozat a leendő guatemalai elnöktől a migránsokkal kapcsolatban
2019. augusztus 14. 09:30

Guatemala nem lesz képes arra, hogy betartsa az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást, és úgynevezett biztonságos harmadik országként maga fogadja be az Egyesült Államokba igyekvő menedékkérőket, mert nem tekinthető ehhez elég biztonságosnak – jelentette ki helyi idő szerint kedden az ország megválasztott elnöke, Alejandro Giammattei.

A konzervatív politikus szerint a közép-amerikai ország saját állampolgárairól is alig képes gondoskodni.

A jelenlegi, leköszönő kormányzat által elfogadott megállapodás értelmében az Egyesült Államokba igyekvő menedékkérőknek Guatemalában kellene menedéket kérniük. Ennek célja, hogy minél kevesebb ember érje el Mexikó és az Egyesült Államok határát. A Trump-kormány különadókat helyezett kilátásba Guatemalával szemben, ha nem sikerül megállapodni a menedékkérők fogadásáról.

„Ahhoz, hogy biztonságos országnak lehessen tekinteni egy államot, ezt egy nemzetközi testületnek kell kimondania, és szerintem Guatemala nem teljesíti annak feltételeit, hogy biztonságos harmadik országnak lehessen nevezni” – jelentette ki Giammattei, aki vasárnap nyerte meg a voksolás második fordulóját, és januárban lép hivatalba.

A közép-amerikai országokból elvándorlók között éppen a guatemalaiak alkotják az egyik legnagyobb csoportot, aki a szegénység, a bűnözés és a munkanélküliség elől keresnek menedéket.

Alejandro Giammattei azt is világossá tette, hogy a Washingtonnal kötött megállapodást a hatályba lépés előtt mindkét ország törvényhozásának jóvá kell hagynia.

MTI
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó