Országszerte tartanak az augusztus 20-i előkészületek
2019. augusztus 14. 11:29

Katonai helikopterek mérték fel a légi parádé helyszínét Budapesten a Duna Parlament és Lánchíd közötti szakaszán kedd délután. Debrecenben javában díszítik a virágkarnevál kocsijait. Noszvajon pedig főzik az Ízek utcájában megkóstolható különleges szilvalekvárt. Országszerte több mint félezer programot tartanak majd – közölte az M1 Híradója.

Katonai helikopterek mérték fel a légi parádé helyszínét Budapesten a Duna Parlament és Lánchíd közötti szakaszán kedd délután. Megtelt nézelődőkkel a rakpart, fotóztak és videóztak az emberek. Innen lehet majd a legjobban látni az ünnepi műsort is egy hét múlva. Csaknem egyórás lesz, bemutatják a honvédség új repülőit is.

Kész a budapesti tűzijáték terve, részletesen kidolgozták a pontos menetét is. A pirotechnikusok látványos show-t ígérnek, több mint 26 ezer effektet lőnek majd fel. Kilenc helyszínről, a Dunáról uszályokról, a Lánchídról és idén az Erzsébet hídról is lőnek majd tűzijátékot. Az aláfestő zenét többek között Demjén Ferenc, Ákos és a Lord klasszikus dalaiból válogatták össze.

Az ünnep központi helyszíne most is a főváros lesz. A programok reggel nyolc órakor kezdődnek a Kossuth téren hagyományosan a nemzeti lobogó felvonásával és a honvédtisztek avatásával. A Parlamentet egész nap ingyenesen lehet látogatni. Az ünnepi szentmisét a Bazilikában tartják, ahonnan utána Szent Jobb-körmenet indul.

Négynapos lesz az idei augusztus 20-i ünnepségsorozat. Már szombaton elkezdődnek a programok, a budai Várban a Mesterségek ünnepével, vasárnap pedig nyit a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt, a Kárpát-medence népi gasztrokultúráját mutatják be. Itt lehet majd először megkóstolni a Szent István-napi kenyeret, az ország tortáját, a Boldogasszony csipkéjét vagy például a különleges noszvaji szilvalekvárt, amelyet még most is készítenek.

Debrecent már ünnepi díszbe öltöztették, tízezreket várnak a jubileumi, 50. virágkarneválra. Minden eddiginél több kocsi vonul majd fel. A műhelyekben szorgos munka zajlik, az alkotóknak már csak néhány napjuk maradt, hogy mindennel végezzenek.

Országszerte több mint félezer ünnepi program lesz augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából és az államalapítás emlékére. Ezek biztonságáért az operatív törzs felel.

A közmédia pedig tematikus műsorokkal és helyszíni tudósításokkal készül a nemzeti ünnepre.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Áder: a küldetés méltóságot ad a magyar katonai jelenlétnek
  A küldetés méltóságot ad a koszovói magyar katonai jelenlétnek - hangsúlyozta az egységnél tett keddi látogatása során mondott beszédében Áder János köztársasági elnök.
 • A magyar családok védelmét erősítette meg a parlament
  A kormány javaslatára a magyar gazdaság és a magyar családok védelmét, illetve Magyarország biztonságát szolgáló törvényjavaslatokat fogadott el a parlament - mondta Hollik István kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.
 • Brüsszeli meghallgatás - irányított kérdésekből álló eljárás
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
MTI Hírfelhasználó