Olaszországban misével emlékeztek az egy évvel ezelőtti hídomlásra
2019. augusztus 14. 20:20

A 2018. augusztus 14-i genovai hídomlás első évfordulóján az áldozatokról misével emlékezett meg Olaszország szerdán.

A tragédia helyszínén lévő egyik nagy raktárban felolvasták a negyvenhárom áldozat nevét, majd misét mutattak be, amelyen nemcsak a hozzátartozók százai, de a nyár közepén kitört olasz politikai válság főszereplői is jelen voltak.

A megemlékezésen megjelent Sergio Mattarella köztársasági elnök, Matteo Salvini belügyminiszter, Giuseppe Conte miniszterelnök, Luigi di Maio, az 5 Csillag Mozgalom vezetője valamint a kormány több minisztere.

A szertartás végén az áldozatok hozzátartozóinak egyik képviselője ígéretet tett, hogy folytatják az igazság és az igazságszolgáltatás keresését, „mert annak, ami történt, nem szabad megismétlődnie”. Marco Bucci genovai polgármester és Giuseppe Conte biztosította a hozzátartozókat arról, hogy a vezetők a pártjukon állnak.

A megemlékezők 11 óra 36 perckor egy perc néma főhajtással emlékeztek meg a katasztrófa áldozatairól, a templomokban megszólaltak a harangok, a kikötőben pedig a hajókürtök.

Pontosan egy éve a szakadó esőben a Franciaország és fontos helyi célállomások felé vezető autópályának az 1960-as években épített, a tervezője nevét viselő Morandi híd leomlott, többtucatnyi jármű a mélybe zuhant. A negyvenhárom áldozat között négy gyermek volt. A tragédia helyszínén, amelyet még mindig törmelékek borítanak, a megemlékezést az építendő új híd első pillérétől mintegy húsz méternyire tartották.

(Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro)

(Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro)

A több mint 580 ezres nagyváros gyors átkeléséhez szükséges új híd megépülésére várva tovább is folyik a leomlott híd körüli jogi vita. Az egyik oldalon az olaszországi autópályákat kezelő, a Benetton tulajdonában lévő ASPI cég, az ügy fő vádlottja, illetve a másikon az áldozatok hozzátartozói és számos politikai vezető, főként az M5S részéről állnak szemben egymással. Ez utóbbiak a híd leomlását a rossz karbantartásnak tulajdonítják, és kötelességszegéssel vádolják az ASPI-t.

A per gigászi vállalkozásnak ígérkezik: 71 ember – közöttük a Benetton konszern cégeinek a vezetői és különböző hivatalok felelősei – ellen indult nyomozás, az ügyben több mint száz ügyvéd, százhúsz törvényszéki szakértő, hetvenöt tanú, valamint többtonnányi irat és bizonyíték szerepel.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó