Elkezdődött az ellenzéki előválasztás Ferencvárosban
2019. augusztus 14. 23:08

Elkezdődött az ellenzéki előválasztás Ferencvárosban. Péntek délutánig voksolhatnak a kerületben élők. Ferencvárosban azért kell előválasztást tartani, mert az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni a polgármesterjelölt személyéről. Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea verseng a posztért. Az eredményt pedig elvileg minden ellenzéki pártnak el kell fogadnia, azonban már az előválasztás megszervezése is tele volt konfliktussal. Közben máshol is ingatag az ellenzéki együttműködés: Orosházán az MSZP borított mindent és ráindítanak egy saját jelöltet a hónapokkal ezelőtt megnevezett közös polgármester-jelöltre – közölte az M1 Híradó.

Nem mindenkinek egyértelmű, hogy kik a jelöltek a ferencvárosi előválasztáson. A programok helyett sokaknak inkább a szimpátia fontos.

Voltak, akiknek a személyes ismeretség számított.

Ferencvárosban azért kellett előválasztást kiírni mert az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni a polgármesterjelöltjük személyéről. A Momentum, az MSZP, a Jobbik és a DK Jancsó Andrea mögé állt be. Az LMP, a Kulcs Egyesület és a Kétfarkú Kutyapárt Baranyi Krisztinát támogatja. Az előválasztási folyamat megszervezése is viharos körülmények között zajlott.

Baranyi Krisztina például választási csalást emlegetett, mert a szocialisták a megengedettnél korábban kezdtek ajánlásokat gyűjteni.

Ezután Karácsony Gergely ellenzéki szerencsétlenkedésnek nevezte a kilencedik kerületi előválasztást. A felek nehezen tudtak megegyezni, a feltételek csak néhány napja dőltek el véglegesen. Baranyi Krisztina szerint összekapták magukat azonban – mint fogalmazott- a folyamat nyögvenyelősen indult.

Sok probléma volt ezzel kapcsolatban, helyi szinten és országosan sem volt még példa előválasztásra, kivéve a főpolgármesteri előválasztást. Ez egy olyan folyamat, amit meg kell tanulni – közölte Baranyi Krisztina, polgármesterjelölt-aspiráns.

Részvételi küszöböt nem határozott meg az előválasztást lebonyolító bizottság, ugyanakkor Baranyi Krisztina szerint egy néhány száz fős részvételi arány nem lenne teljesen legitim, Jancsó Andrea is legalább ezer szavazóra számít Ferencvárosban.

Figyelembe kell venni azt, hogy uborkaszezon van, tehát nagyon sokan nyaralnak és hosszú hétvége következik –  mondta Jancsó Andrea, polgármesterjelölt-aspiráns.

A jelöltek arról nem beszéltek, hogy miért éppen a hosszú hétvége környékére időzítették az előválasztást.

Az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a korábbi bakik ugyan befolyásolhatják az előválasztás végeredményét, de ezeket már maguk mögött hagyták.

Mosolyogva fogadjuk ezeket az eseményeket, de én azt gondolom, hogy ezeken most túl kell lépnünk, már folyik az előválasztás – tette hozzá Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője.

Voksolni péntek délután két óráig lehet a kerület több pontján felállított standoknál, kizárólag papír alapon. A győztes lesz elvileg az ellenzék közös polgármesterjelöltje. Azonban nem mindenki bízik abban, hogy a pártok az előválasztás után teljesen össze tudnak majd fogni.

A Momentum elnöke viszont úgy véli a folyamat olyan sikeres, hogy rendszeresíteni fogják.

Én azt is el tudom képzelni, hogy 2022-ben a miniszterelnök-jelölteket fogják majd ilyen szinten és ilyen modellben kiválasztani az ellenzéki pártok – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Az ellenzéki pártok összefogása közben egyre több helyen hiúsul meg. A HVG információi szerint legutóbb Orosházán borította az együttműködést az MSZP és saját polgármester-jelöltet állít – közölte az M1 Híradó.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A fővárosiak döntő többsége a Liget-projekt mellett áll
  A tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló. Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése során nemcsak ikonikus kortárs múzeumi épületekkel gazdagodik Budapest, hanem a Városliget zöldfelülete is megújul és nő a lebetonozott területek parkosításával.
 • Bayer Zsolt: Se nem róka, se nem nyúl...
  Szóval előugrottak ők ketten, és elmagyarázták, hogy ők azok, de nem ők azok. Nem ők azok, ők ilyesféle dolgokkal nem töltenek időt, ellenben egy szörnyű, aljas és mocskos zsarolás áldozatai.
 • Áder: a küldetés méltóságot ad a magyar katonai jelenlétnek
  A küldetés méltóságot ad a koszovói magyar katonai jelenlétnek - hangsúlyozta az egységnél tett keddi látogatása során mondott beszédében Áder János köztársasági elnök.
MTI Hírfelhasználó