Tajvan visszautasította Kína vádját a hongkongi beavatkozásról
2019. augusztus 15. 00:02

Visszautasította szerdán Caj Jing-ven tajvani elnök Kína vádját, amely szerint Tajvan beavatkozik a hongkongi eseményekbe. A tajvani államfő felszólította Pekinget: ne vádoljon „nem létező külső erőket” a Hongkongban kialakult helyzetért.

„Remélem, hogy Peking meghall engem. Ne okoljon nem létező külső erőket a súlyosbodó hongkongi helyzetért. Ne utasítsa el a párbeszédet az emberekkel” – mondta újságíróknak Caj.

A tajvani elnök kijelentéseit megelőzően egy nappal Ma Hsziao-kuang, a kínai államtanács tajvani ügyekért felelős irodájának szóvivője azt vetette a tajvani kormánypárt, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) szemére, hogy „szégyenteljes szerepet” tölt be a hongkongi tüntetésekben, és felszólította a szigetország vezetését, hogy hagyjon fel a hongkongi ügyekbe való beavatkozással.

A kínai vádakra válaszul Cso Zsung-taj, a DPP elnöke kijelentette: a „DPP nem is tudna és soha nem is fog ilyen dolgot tenni”.

A tajvani kormány kedden megerősítette, hogy humanitárius segítségnyújtásban részesít a Hongkongból érkezett menedékkérők esetében.

A tajvani államfő hétfőn azt mondta: a hongkongi összetűzések világszerte aggályokat vetettek fel a demokrácia és szabadság támogatói között. Eközben pártja, a DPP közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: egy – harckocsik nélküli – véres leszámolás zajlik Hongkongban.

Cso pedig annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a Hongkong esetében érvényes „egy ország, két rendszer” elve egy „történelmi tragédia”. A DPP elnöke felszólította Pekinget: ne indítson katonai akciót.

Caj januárban elítélte Hszi Csin-ping kínai elnöknek azt a tervét, amely szerint az „egy ország, két rendszer” elvét Tajvan esetében is alkalmazni akarja. A tajvani elnök ezt egy olyan fenyegetésnek nevezte, amely veszélyt jelent az önmagát kormányzó sziget „szabad és demokratikus életmódjára”.

Peking az „egy Kína-elv” alapján az országhoz tartozónak tekinti az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután Caj, a függetlenségpárti DPP jelöltje lett az új tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközei kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat.

A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de a megmozdulás fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá vált.

A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már egyebek között Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A parlamenti agresszió megfékezése
  A jelenlegi balliberális ellenzék szinte napra pontosan egy éve, tavaly december 12. óta sorozatosan felrúgja a parlamenti élet normális menetét.
 • A fővárosiak döntő többsége a Liget-projekt mellett áll
  A tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló. Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése során nemcsak ikonikus kortárs múzeumi épületekkel gazdagodik Budapest, hanem a Városliget zöldfelülete is megújul és nő a lebetonozott területek parkosításával.
 • Bayer Zsolt: Se nem róka, se nem nyúl...
  Szóval előugrottak ők ketten, és elmagyarázták, hogy ők azok, de nem ők azok. Nem ők azok, ők ilyesféle dolgokkal nem töltenek időt, ellenben egy szörnyű, aljas és mocskos zsarolás áldozatai.
MTI Hírfelhasználó