Augusztus 20. - Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén
2019. augusztus 19. 21:10

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, hétfőn Budapesten a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szervezésében.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében arról beszélt: Dávid királynak az ószövetségi Krónikák könyvében olvasható, utódjához, Salamonhoz intézett szavai és Szent István király Imre herceghez írt intelmei egyaránt megmutatják, hogy milyen a jó uralkodó.

Az igaz király, "akinek a kezébe lehet tenni egy ország sorsát", "akire rábízhatjuk a helyettünk és értünk hozott felelős döntéseket", keresi Istent, szereti őt, és megtartja parancsait.

Dávid király és Szent István királyi intelmei a mai napig tükröt tartanak azok elé, "akik felelősséggel tartoznak értünk és az országért", de azok elé is, akik csak egy közösséget, gyülekezetet vagy egy családot vezetnek. Mert "mind arra teremtettünk, hogy megismerjük Istent", és megtartva rendelkezéseit boldog életet éljünk - mondta a református püspök.

Bogárdi Szabó István beszélt a 145. zsoltár 20. verséről is, amely így szól: "Megőrzi az Úr mindazokat, akik őt szeretik; de a gonoszokat mind megsemmisíti."

Rámutatott: Mi, Dávid zsoltárának 21. századi olvasói hajlamosak vagyunk egyfajta "hamisító szentimentalizmusra". A mondat első felét elfogadjuk, a második felét azonban "ki akarjuk venni a csomagból", mondván, "Isten ilyet nem csinál".

Dávid mondata azonban nem fenyegetés, hanem a tények rögzítése, a múlt summája és egyben jövendölés: mindig így volt, és mindig így is lesz. Aki tehát boldog akar lenni, az "ne maszatolja ki" a zsoltárból az igazságot - tette hozzá.

Az ünnepi liturgiában közreműködött Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, Kondor Péter evangélikus püspök, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Khaled A. László, a Magyarországi Metodista Egyház szuperintendense, Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, Róna Tamás főrabbi, a magyarországi ortodox egyházak és az anglikán egyház képviselői.

MTI
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 7. rész
  Sorozatunk hetedik részében három tájegységre is elbarangolunk. Havas Rezső A magyar tenger című írásában Fiume, mint a magyar koronához csatolt test sok évszázados sorsát eleveníti fel. Schöpflin Aladár pozsonyi diákéveire emlékezik, Vészi József, az egykori aradi gimnazista a legszomorúbb történetű magyar városban átélt megrendítő élményét meséli el.
 • A magyarellenesség rétegei
  Az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat.
 • Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk
  Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.
MTI Hírfelhasználó