Kikötött a spanyol Open Arms csempészhajója Lampedusa szigetén
2019. augusztus 22. 14:32

Folytatódik a bevándorló-barát szervezetek támadása a Földközi-tengeren, és úgy tűnik, hogy ehhez partner Brüsszel is. Hajnalban – csaknem háromhetes csata után – kirakta az összes utasát az egyik spanyol NGO, az Open Arms az olasz partoknál. Ezek után azonnal jelezte az Ocean Viking nevű óriáshajó kapitánya, hogy hozott újabb, több mint 350 illegális bevándorlót. Az Európai Bizottság támogatja az ötletet: azt kérik, hogy fogadjanak be mindenkit a tagállamok. Egyelőre nem látni a bevándorló-áradat végét – közölte az M1 Híradója.

Kedd éjjel futott be a több mint 80 illegális bevándorlót szállító Open Arms hajója a lampedusai kikötőbe. A spanyol civil szervezet csaknem három héttel korábban, a líbiai partok közelében vette fedélzetére az Afrikából útnak indult embereket, hogy Európába vigye őket.

Olaszország felé vették az irányt, annak ellenére, hogy az olasz belügyminiszter már hónapokkal ezelőtt lezárta országa kikötőit az NGO-hajók előtt. Matteo Salvini szerint erre azért volt szükség, mert a civil szervezetek az embercsempészekkel együttműködve megpróbálták Európa menekülttáborává változtni Olaszországot.

Fotó: Reuters

Az elmúlt napokban mégis több tucatnyi, az Open Arms fedélzetén tartózkodó, magát betegnek vagy kiskorúnak valló migránst engedtek partra szállni. A kapitány eközben arról beszélt: hajóján egyre nagyobb a feszültség és a kétségbeesés, a helyzet kezelhetetelenné vált.

Matteo Salvini ezzel kapcsolatban azt mondta: a civil szervezet eltúlozza a fedélzeten tapasztalható problémákat, hogy így kényszerítse ki a hajó kikötését. Ráadásul az elmúlt héten partra szállók többségéről utólag kiderült: valójában nem is voltak betegek, és sokan hazudtak a korukról is.

A szicíliai ügyészség keddi határozata ideiglenesen hatályon kívül helyezte a belügyminiszter rendeletét, és a fedélzeten tartózkodók egészségügyi állapotára hivatkozva engedélyezte az Open Arms kikötését. A hajót azonban – Salvini rendeletével összhangban – lefoglalták a hatóságok. Az orvosok minden partra szállót megvizsgáltak, majd közölték: állapotuk kielégítő.

Brüsszelben üdvözölték a fejleményt, és jelezték: készek koordinálni a migránsok tagállamok közötti szétosztását. Az Európai Bizottság szóvivője elmondta: eddig öt ország – Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália illetve Románia – vállalta, hogy befogadja az Open Arms fedélzetén utazó emberek egy részét.

„Az Európai Bizottság szeretné, ha az Ocean Viking fedélzetén tartózkodó migránsokkal szemben is érvényesülne ugyanaz a szolidaritás, amit az Open Arms esetében tanúsítottak a tagállamok. A bizottság régóta törekszik arra, hogy a migránsok partra szállását átmeneti intézkedésekkel szabályozza, ebben is történtek előrelépések” – közölte Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője.

Közben ugyanis a Földközi-tengeren, olasz és máltai felségvizek között cirkál egy másik NGO-hajó, az Ocean Viking is. A francia civil szervezet által üzemeltetett, megközelítőleg 200 fő befogadására alkalmas hajón több mint 350-en utaznak. A hajó kapitánya szerdán egy közösségi oldalon közzétett üzenetben figyelmeztetett: egyre nagyobb a feszültség a fedélzeten.

Szakértők szerint az embercsempészekkel összejátszó NGO-hajó taktikája, hogy túlterhelik a hajót és az élelem-, valamint vízhiányra hivatkozva zsarolják a hatóságokat, hogy engedjék őket kikötni.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó