Nem jelentek meg a hazatelepítésre kiválasztott rohingja menekültek
2019. augusztus 22. 16:40

Nem jelentek meg a kijelölt bangladesi gyűjtőponton a szomszédos Mianmarból érkezett, a rohingja muzulmán kisebbséghez tartozó menekültek, akiknek a bangladesi hatóságok és az ENSZ illetékesei felajánlották, hogy segítenek nekik hazatérni – közölte csütörtökön Abul Kalam, a visszatelepítésükért felelős bangladesi kormánybiztos.

Kiemelte, hogy senki sem egyezett bele a visszatérésbe abból a 295 családból, akit korábban a bangladesi kormány, valamint az ENSZ menekültügyi hivatalának munkatársai erről megkérdeztek.

A buddhista többségű Mianmar korábban arról számolt be, hogy a visszatelepítés csütörtöktől kezdődik.

Az előzetes szűrés alapján a mianmari hatóságok 1056 családból közel 3500 embert nyilvánítottak alkalmasnak a hazatelepítésre.

Két évvel ezelőtt a mianmari hadsereg kegyetlenül megtorolta a helyi felkelők támadásait.

A hadműveletekben részt vevő kormánykatonákat utóbb népirtással, nemi erőszakkal és gyújtogatással vádolták meg.

A megtorló hadműveletek elől a nyugat-mianmari Arakán államból csaknem 740 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe, ahonnan addig nem hajlandók visszatérni, amíg nem szavatolják biztonságukat.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Nőtt a Fidesz előnye, sok múlhat a mozgósításon
    A 2014-es, a 2018-as és a 2019-es szavazások eredményei, illetve a közvélemény-kutatási adatok, valamint a helyi erőviszonyok feltérképezése alapján a Fővárosi Közgyűlés mellett a megyei közgyűlésekben, a huszonhárom megyei jogú városban, a tízezer fő feletti városokban és a kistelepüléseken is a Fidesz-KDNP elsöprő győzelme várható az október 13-i önkormányzati választáson.
  • Befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése
    A Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése. A létesítmény 7000 négyzetméteres kiállítótérrel gyarapodott, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatait mutatják be - mondta el Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az épület pénteki sajtóbejárása előtt.
  • Parlamenti szünet a brexit előtt
    A brit történelem szinte folyamatos csatározás valamelyik európai konkurenssel földön, vízen és levegőben, vagy éppen magán a Brit-szigeteken polgárháborúk formájában.
MTI Hírfelhasználó