Félezer orosz tudós politikai megtorlással vádolta meg a Kremlt
2019. augusztus 23. 17:29

Több mint 550 orosz tudós nyílt levélben politikai megtorlással vádolta meg a Kremlt az ellenzékkel szembeni kemény fellépés miatt - közölték pénteken orosz hírportálok.

Троицкий вариант — Наука
A tudományos lap fejléce
trv-science.ru

A Troickij Variant - Nauka című tudományos lapban publikált levél aláírói azt követelték, hogy szüntessék be a büntetőeljárást azok ellen, akiket tömeges rendzavarás szervezésével vagy abban való részvétellel vádoltak meg. Ilyen aktivisták 14-en vannak, akikre elítélésük esetén nyolc évig tartó szabadságvesztést szabhatnak ki.
   
"Aggodalommal figyeljük, ahogy Oroszországban a hazugság elutasítása büntetőjogilag büntethetővé válik, a kibontakozó politikai elnyomást pedig abszurd vádak kísérik, egyebek között olyanok, amelyek +tömeges rendzavarásról+ és +külső bevatkozásról+ szólnak" - hangzott a hatósági önkény beszűntetését követelő állásfoglalás.
   
Az orosz főváros rendőrsége a hatóságok által nem engedélyezett júliusi és augusztusi tüntetéseken több mint kétezer embert vett őrizetbe hosszabb-rövidebb időre. A bíróságok több tucatnyi aktivistát adminisztratív elzárással, több százat pedig pénzbírsággal sújtottak.
   
Alekszej Navalnij ellenzéki vezető, aki pénteken szabadult a 30 napos elzárásból, a Dozsgy ellenzéki online televíziónak nyilatkozva azt jósolta, hogy a titakozó hullám a megfélemlítési kísérletek ellenére is erősödni fog. A képviselő-aspiránsok kizárása miatti idei nyári tiltakozások a legjelentősebb voltak a választási csalások miatt 2011-2012-ben megtartott ellenzéki megmozdulások óta.
   
A moszkvai kerületi választási bizottságok 57 független és ellenzéki képviselő-aspiráns regisztrálását utasította el a szeptember 8-án esedékes moszkvai képviselő-testületi választásokra, a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva. Az érintettek szerint a Kreml utasítására, központilag irányítva rekesztették ki őket a demokratikus folyamatból, emiatt követőiket többször is utcára vitték, előre nem egyeztettet tüntetésekre. Az e helyszínen készült felvételek szerint nem voltak zavargások, és a rohamrendőrök több alkalommal is indokolatlanul alkalmaztak erőszakot.
   
A héten egyébként kártérítési eljárást kezdeményezett több, tüntetésre buzdító politikus - köztük Navalnij - ellen a moszkvai városi közlekedési vállalat, a metró és az Armenyija bevárosi étterem. A követelések együttes értéke meghaladja a 13 millió rubelt. (A rubel jelenleg mintegy 4,5 forintot ér.)
   
A moszkvai képviselőtestületi választásra egyébként 233 jelöltet jegyeztek be, közülük 171-en pártokat képviselnek, 62-en pedig függetlenként indulnak el.

MTI
Címkék:
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Hazug és álhumánus az európai baloldal
  Álhumánus és hazug az európai baloldal által képviselt migránsbarát politika. Nem csak azért, mert saját politikai céljaikra használják fel az egyébként valóban kiszolgáltatott embereket, de egyúttal egy hamis szerepben is tetszelegnek azáltal, hogy azt sugallják, meg tudjuk oldani Afrika összes problémáját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hölvényi György.
 • A cigányság érdekeiért tüntetett Demszky, Iványi és Mécs
  A cigányság érdekeiért tüntettek civil szervezetek vasárnap Budapesten Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! jelszóval.
 • Besúgóként tette gördülékennyé karrierjét az Oscar-díjas „Képesi”
  Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja: ha Szabó István megkapja és át is veszi a díjat, ez azt jelenti, hogy egy olyan életművet díjaznak harminc évvel a kommunizmus bukása után, amelynek szerves része a besúgói tevékenység. Az elismert rendező sosem kért bocsánatot.
MTI Hírfelhasználó