Egy prágai szobor meggyalázása miatt Moszkva bekérette a cseh ügyvivőt
2019. augusztus 23. 18:17

Bekérette Csehország ideiglenes ügyvivőjét pénteken az orosz külügyminisztérium, és tiltakozott nála Ivan Konyev szovjet marsall prágai szobrának meggyalázása miatt.

The statue of Soviet Marshal Ivan Konev in Prague, defaced with pink paint.

Kép: theguardian.com

A tárca közleménye szerint felhívták a diplomata figyelmét "az ilyen természetű törvényellenes cselekmények rendszerszerű természetére". Értésére adták, hogy Moszkva az ilyen típusú vandalizmust és a helyi hatóságok megengedő magatartását a történelem eltorzítására, átírására, a "Nagy Győzelem elhallgatására" és a felszabadító katonák befeketítésére irányuló kísérletként értékeli.

A nagykövetet helyettesítő diplomatának felhívták a figyelmét arra, hogy Konyev marsallt csak "1945 győzedelmes májusa" köti Csehországhoz, amikor parancsnoksága alatt az első ukrán front katonái felszabadították Prágát a náci megszállás alól, az 1968-as "eseményekhez" azonban nincsen köze.

Az orosz külügyminisztérium arra hívta fel a cseh kormányt, hogy vessen véget az effajta "provokatív" cselekményeknek, kutassa fel és büntesse meg a vandálokat, normális állapotában állítsa helyre az emlékművet, és azt a jövőben is így őrizze meg.

A prágai Konyev-szobrot ismeretlen elkövető vörös festékkel öntötte le, valamint azt írta rá, hogy a marsall "vérengző", és hogy "sosem felejtünk". Ivan Konyev irányította egyébként Magyarországon az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését. Emlékművét Prágában már többször meggyalázták.
 

MTI
Címkék:
  • Orbán: A baloldal be akarja hozni a migránsokat
    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.
  • A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítása a fő cél
    A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítását említette a három hét múlva esedékes önkormányzati választások előtti legfőbb feladatnak egy szombati budapesti sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely.
  • Felívelő korszak elején az ország
    Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben. Demokratának lenni azonban annyit jelent, hogy nem félünk, ezért kiállunk az igazunkért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit, akit az igazságügyi miniszteri feladatairól és a közelgő önkormányzati választásról is kérdeztünk.
MTI Hírfelhasználó