Egy prágai szobor meggyalázása miatt Moszkva bekérette a cseh ügyvivőt
2019. augusztus 23. 18:17

Bekérette Csehország ideiglenes ügyvivőjét pénteken az orosz külügyminisztérium, és tiltakozott nála Ivan Konyev szovjet marsall prágai szobrának meggyalázása miatt.

The statue of Soviet Marshal Ivan Konev in Prague, defaced with pink paint.

Kép: theguardian.com

A tárca közleménye szerint felhívták a diplomata figyelmét "az ilyen természetű törvényellenes cselekmények rendszerszerű természetére". Értésére adták, hogy Moszkva az ilyen típusú vandalizmust és a helyi hatóságok megengedő magatartását a történelem eltorzítására, átírására, a "Nagy Győzelem elhallgatására" és a felszabadító katonák befeketítésére irányuló kísérletként értékeli.

A nagykövetet helyettesítő diplomatának felhívták a figyelmét arra, hogy Konyev marsallt csak "1945 győzedelmes májusa" köti Csehországhoz, amikor parancsnoksága alatt az első ukrán front katonái felszabadították Prágát a náci megszállás alól, az 1968-as "eseményekhez" azonban nincsen köze.

Az orosz külügyminisztérium arra hívta fel a cseh kormányt, hogy vessen véget az effajta "provokatív" cselekményeknek, kutassa fel és büntesse meg a vandálokat, normális állapotában állítsa helyre az emlékművet, és azt a jövőben is így őrizze meg.

A prágai Konyev-szobrot ismeretlen elkövető vörös festékkel öntötte le, valamint azt írta rá, hogy a marsall "vérengző", és hogy "sosem felejtünk". Ivan Konyev irányította egyébként Magyarországon az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését. Emlékművét Prágában már többször meggyalázták.
 

MTI
Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó