Az Európai Bizottság tisztelgett az önkényuralmi rendszerek áldozatai előtt
2019. augusztus 23. 19:35

Európa szabadságát nem szabad magától értetődőnek vennünk, az minden egyes nap a mi döntésünk, továbbra is harcolni kell az önkényuralmi rendszerek ellen - írta az Európai Bizottság a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából pénteken kiadott nyilatkozatában.

Képtalálat a következÅ‘re: „gulag”

Gulág
Kép: telegraph.co.uk

A Frans Timmermans első alelnök és Vera Jourová uniós igazságügyi biztos által jegyzett közleményben rámutattak, hogy a nyolcvan évvel ezelőtt megkötött Molotov-Ribbentrop-paktummal sötét fejezet kezdődött az európai történelemben, amelyben a szabadság és a demokrácia csupán álom volt.
   
"A totalitárius rezsimek alatt Európában több tízmillió áldozatot deportáltak, kínoztak, illetve gyilkoltak meg (..) Európa egyes részein több generáció soha nem tapasztalhatta meg, hogy milyen szabadságban és demokráciában élni" - emelték ki.
   
A brüsszeli testület emellett arról is megemlékezett, hogy harminc évvel ezelőtt, 1989-ben Közép- és Kelet-Európa polgárai fellázadtak, és a demonstrációk sora a vasfüggöny ledöntéséhez vezetett.
   
"A polgárok bátorságának köszönhetően Európa-szerte újra beköszöntött a szabadság és a demokrácia korszaka" - hangsúlyozták.
   
"Ezek az események segítettek áthidalni a megosztottságot, és hozzájárultak egy egységesebb Európa megteremtéséhez. Ez pedig olyan közös európai örökség, amelyet együtt kell megőriznünk, támogatnunk és megvédenünk" - szögezték le a nyilatkozatban.
   
"1939 óta eltelt nyolcvan év, és a nemzedékből, amely szemtanúja volt a totalitárius rendszerek kegyetlenségének, sokan már nincsenek közöttünk. Az élőből lassan írott történelem lesz. Ezért meg kell őriznünk ezeket az emlékeket, iránymutatást biztosítva az új generációk számára az alapvető jogok, a jogi normák és a demokrácia védelme érdekében" - írták.
 

MTI
Címkék:
  • Orbán: A baloldal be akarja hozni a migránsokat
    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.
  • A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítása a fő cél
    A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítását említette a három hét múlva esedékes önkormányzati választások előtti legfőbb feladatnak egy szombati budapesti sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely.
  • Felívelő korszak elején az ország
    Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben. Demokratának lenni azonban annyit jelent, hogy nem félünk, ezért kiállunk az igazunkért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit, akit az igazságügyi miniszteri feladatairól és a közelgő önkormányzati választásról is kérdeztünk.
MTI Hírfelhasználó