Duplájára nőtt a bevándorlást elutasítók száma Svédországban
2019. szeptember 11. 22:47

Új szószólója van a bevándorlás-ellenes tábornak Svédországban. Egy diáklány próbálja felhívni a figyelmet, hogy a svéd nagyvárosokban miden megváltozott: a bűnözés, a bevándorló-bandák miatt félnek kimenni az utcára. Izabella 15 éves, emiatt sokan a klímaváltozás elleni küzdelem „arcához”, a szintén svéd Greta Thunberghez hasonlítják. Azért is érdemes figyelni Svédországra, mert az új Európai Bizottságban részben egy svéd baloldali biztoshoz tartoznak majd a bevándorlási-ügyek.

Ursula von der Leyen hétfőn jelentette be az új brüsszeli biztosjelöltek névsorát. Az Európai Bizottság megválasztott elnöke a migrációs ügyek felügyeletére Ylva Johanssont jelöli, aki eddig munkaügyi miniszterként dolgozott a svéd kormányban.

Elemzők szerint a szociáldemokrata Johansson már most megfelelő jelölt.

A tömeges bevándorlás ugyanis mostanra a svéd közvéleményt leginkább foglalkoztató témává vált.

A skandináv ország néhány éve még hatalmas reményeket fűzött a migráció jótékony hatásához az elöregedő társadalomban. Első európai államként, már 2013-ban megkezdték a Szíriából érkezett menedékkérők befogadását. Csakhogy a tömeges beáramlás következményei sokakat kijózanított.

Becslések szerint Svédországba az elmúlt években 600 ezer bevándorló érkezett a Közel-Keletről, Közép-Ázsiából és Afrikából. Azóta drámaian megnőtt az erőszakos, köztük a szexuális bűncselekmények száma. A sajtó és a politika eközben igyekezett jelentéktelennek feltüntetni a problémákat, sőt, határozottan tagadták, hogy egyes városrészekben a migránsok gyakorlatilag átvették a hatalmat.

A tarthatatlan helyzetet egyre többen elégelik meg. Az egyik legismertebb szószólójukká pedig egy 15 éves diáklány vált.

Izabella Nilsson-Jarvandi több tüntetésen is felszólalt a tömeges migráció társadalmat romboló hatásai ellen.

Az iráni apától és svéd anyától származó lány Göteborgban nőtt fel. Most azonban azt mondja: a város alapvetően megváltozott, és sokan, mint ők is, el akarnak költözni.

Göteborgban nem érezzük magunkat biztonságban többé, és ezzel nem csak az én családom van így. A bűnözés egyre növekszik, és az utcák egyre veszélyesebbek. Egyre több svéd hagyja el a városokat. Eközben egyre több bevándorlót engednek be, és a migrációs hátterű emberek száma növekszik, ami a lakosság kicserélődéséhez vezetett – mondta Izabella Nilsson.

A diáklány véleményét a svéd társadalom egyre nagyobb része osztja.

Svédországban alapjaiban változott meg a közhangulat a bevándorlás megítélésében – mondta a napokban az M1-en Flamm László történész-elemző.

A legfrissebb, tavaszi felmérés szerint a svédek 41 százaléka nem szeretne több bevándorlót. Ez a szám a duplája a 2015 előtti, migrációs válság előtti időszaknak. Tehát jelentősen megnőtt azon svédeknek a száma, beleértve a bevándorlás hátterű svédeket is, akik nem szeretnének több migránst.

Flamm László szerint  hiába ígért szigorúbb migrációs politikát a szociáldemokrata kormányfő pártja. Meg van kötve az ellenzéki konzervatívok keze is, akik szintén bevándorláspárti szövetségesekkel működnek együtt. A szakember szerint ezért a következő választásokig, azaz még három évig nem várható radikális változás a svédországi migráció kezelésében.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Bajnai Gordonra teszem a tétjeimet
  Soros György erőteljesen befolyásolja, sőt meghatározza azt, hogy ki legyen az ellenzék vezető figurája, egyben Orbán Viktor kihívója 2022-ben.
 • Polgármestert és jövőt választanak Győrben
  – A kabinethez hatékonyan tudom közvetíteni Győr érdekeit, hiszen mások mellett a pénzügyminiszterrel és a belügyminiszterrel is egyeztettem az újfajta gazdasági kihívások és a közbiztonság kérdéseiről, de legfőképp a megoldások lehetőségeiről – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltje. Dézsi Csaba András jelezte, ha a ő nyeri meg a választást, akkor a közgyűlésben meglesz a többsége ahhoz, hogy végrehajtsa városépítő programját.
 • Egy vezérlő elvünk van, hogy helyreálljon a normalitás
  Sajnos az Európai Néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba. A Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad, nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Judit igazságügyi miniszter.
MTI Hírfelhasználó