Terrorizmussal gyanúsított migránsokat toloncolnak ki Bosznia-Hercegovinából
2019. szeptember 11. 23:45

Beindult a dominóhatás a Balkánon. A nyár közepe óta naponta több száz illegális bevándorló érkezik Görögországba, és ez hatással van a balkáni útvonalra. Szerbiában, Boszniában és Horvátországban is napról-napra romlik a helyzet. Fokozza a feszültséget, hogy a bosnyák hatóságok több terrorgyanús bevándorlót találtak. Az öt férfi közül kettőt kitoloncolnak Szerbiába, hármat még vizsgálnak. De szinte képtelenség kideríteni, hogy az elmúlt években mivel foglalkoztak a Közel-Keleten – közölte az M1 Híradója.

Mintegy húszezer bevándorló érkezett idén Bosznia-Hercegovinába. Jelenleg csak az ország nyugati részében több mint ötezren lehetnek. A legtöbbjükről szinte semmit sem tudnak a hatóságok.

Az ellenőrzés nélkül érkező migránstömeggel már több terrorista is bejuthatott az országba. A nemzetbiztonsági szervek még februárban jelentették: öt személyről gyanítják, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A migránsokat Szarajevóban és Bihácson azonnal elfogták, majd egy fővárosi zárt központban helyezték el – hangzott el az M1 Híradójában.

Több hónap kivizsgálás után most két férfiról bebizonyosodott: terrorizmussal hozhatók összefüggésbe, emiatt pedig veszélyes az országban maradásuk. A hatóságok úgy döntöttek, Szerbiába toloncolják vissza őket.

Slobodan Ujic, a bevándorlási hivatal igazgatója elmondta: a szerb illetékesekkel már felvették a kapcsolatot. A megállapodás szerint pedig Szerbia átveszi az afgán férfiakat. Az ottani biztonsági szervek ugyanis arra jutottak, hogy Szerbiára nézve nem jelentenek veszélyt.

Rajtuk kívül három embert továbbra is szigorú megfigyelés alatt tartanak. Ügyükben még folyamatban van az adatgyűjtés.

A migrációs válság kezdete óta már 43 ezer bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába. Tavalyhoz képest erősödött a nyomás.

Idén eddig 20 százalékkal többen érkeztek, mint az előző év hasonló időszakában, 90 százalékuk gazdasági bevándorló.

Görögországban sem jobb a helyzet, hiszen jelenleg három éve nem látott tempóban érkeznek a bevándorlók.

A Századvég Alapítvány elemzése szerint reális a veszélye annak, hogy Törökország megnyitja az Ázsiát Európától elválasztó migrációs kaput. Brüsszel ugyanis nem tartotta be az Athén–EU közötti megállapodás minden pontját, például a vízummentességet sem kapta meg Törökország.

Palócz André, a Századvég Alapítvány elemzője a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a migrációs nyomás erősödése már annak a jele lehet, hogy „Törökország komolyan gondolja a fenyegetést”.

Véleménye szerint a török fél sokkal komolyabb nyomásra lenne képes, ha egyértelmű és sokkal világosabb célja lenne az, hogy fenyegetését jelezze Európa felé. Azt mindenképp érdemes megfontolni – bármerre is haladnak a tárgyalások –, hogy az uniónak érdeke-e, hogy megvédje magát az ilyen jellegű fenyegetőzésektől” – mondta az elemző. Meglátása szerint tanácsos lenne az uniónak egy sokkal erősebb határvédelmi politikát kialakítani.

A balkáni migrációs útvonal élénkülése a magyar határra is hatással van.

Egy huszonhét fős csoportot kedden Bács-Kiskun megyénél fogták el a rendőrök. Négy migránst pedig Csongrád megyében. Szerdán is volt dolga a rendőröknek, a legtöbb illegális bevándorló Röszkénél próbálkozott.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en arról beszélt, hogy idén eddig hét és félezren próbáltak illegálisan bejutni az országba.

Bakondi György hozzátette, a horvát-bosnyák, a szerb-horvát, a szlovén-horvát határon is nőtt az aktivitás, és ez is azt mutatja, hogy megalapozatlanok azok a kijelentések, amelyek szerint nincs migráció, vagy felesleges a kerítés.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Vízilabda Eb - Huszonegy év után aranyérmes a magyar válogatott
  A magyar válogatott nyerte a Duna Arénában rendezett vízilabda Európa-bajnokság férfitornáját: Märcz Tamás együttese a vasárnapi döntőben drámai csatában, ötméteresek után 14-13-ra győzte le a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapatot.
 • Robotok hozzák el a munka és a társadalom megújulását
  Megjósolhatatlan a munkaerőpiaci hatása a digitalizációnak, abban ugyanakkor egyetértenek a szakértők, hogy kevesebb munkásra vagy akár gépkocsivezetőre lesz szükség. Ők sem válnak haszontalanná, mivel a teherautókat felváltó önvezető drónok vagy a szalagmunkások helyét átvevő robotok irányításához rájuk is szükség lesz.
 • Közvetlen konzultáció kezdődik az érintettekkel a gyöngyöspatai iskolaügyben
  Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó