Abe utódja lehet az új miniszterek között
2019. szeptember 12. 09:34

Sokakat meglepett, hogy a kormányában jelentős átalakításokat végrehajtó japán miniszterelnök a mindössze 38 éves Koidzumi Sindzsirót nevezte ki a szigetország új környezetvédelmi miniszterének. A fiatal politikus híres arról, hogy gyakran kritizálja Abe Sindzó kormányát, magát – eddig – elhatárolva a kormányzó kabinettől. Abe Sindzó megbízatása az LDP élén 2021 szeptemberében lejár, a Japan Times hírportál ezért megjegyzi: valószínűsíthetően ez volt az utolsó jelentősebb kormányalakítása a 64 éves veterán politikusnak, aki immár hivatalosan is a szigetország modern kori történelmének leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfője.

A japán sajtó a döntést úgy értékelte: a főleg a fiatalok körében rendkívül népszerű Koidzumi Sindzsiró nagyban javíthatja a jelenlegi kormányról kialakult általános közvélekedést, egyúttal pedig a fiatal politikust is helyzetbe hozza, hogy egy potenciális jövőbeli vezetőként építse ki nyilvános képét.

Árnyalja a képet, hogy az Abe leg­esélyesebb utódjaként emlegetett Koi­dzumi mellett további két versenyző is a találgatások központjába került: az új védelmi miniszter a korábbi külügyminiszter, Kono Taro lett, akinek a tárcáját Motegi Tosimicu kapta meg.

Kono korábban már ismertté vált Tokiónak a Szöullal kialakult kereskedelmi vitájában elfoglalt szigorú álláspontjáról.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
 • Karácsony Gergely utasításokkal látta el az idősotthonok vezetőit
  Nyilvánosságra hozta a főpolgármester az idősotthonok vezetőinek adott utasításokat hétfőn. A kilencpontos dokumentumot a koronavírus-járvány eddigi tapasztalatai alapján és a második hullámra való felkészülés jegyében állították össze, és egy hónapja küldték el a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek.
 • Nyilvános a Veszprém-Balaton Filmpiknik programja
  Szeptember 3-5. között két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet vetítenek majd az első Veszprém-Balaton Filmpikniken.
MTI Hírfelhasználó