Abe utódja lehet az új miniszterek között
2019. szeptember 12. 09:34

Sokakat meglepett, hogy a kormányában jelentős átalakításokat végrehajtó japán miniszterelnök a mindössze 38 éves Koidzumi Sindzsirót nevezte ki a szigetország új környezetvédelmi miniszterének. A fiatal politikus híres arról, hogy gyakran kritizálja Abe Sindzó kormányát, magát – eddig – elhatárolva a kormányzó kabinettől. Abe Sindzó megbízatása az LDP élén 2021 szeptemberében lejár, a Japan Times hírportál ezért megjegyzi: valószínűsíthetően ez volt az utolsó jelentősebb kormányalakítása a 64 éves veterán politikusnak, aki immár hivatalosan is a szigetország modern kori történelmének leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfője.

A japán sajtó a döntést úgy értékelte: a főleg a fiatalok körében rendkívül népszerű Koidzumi Sindzsiró nagyban javíthatja a jelenlegi kormányról kialakult általános közvélekedést, egyúttal pedig a fiatal politikust is helyzetbe hozza, hogy egy potenciális jövőbeli vezetőként építse ki nyilvános képét.

Árnyalja a képet, hogy az Abe leg­esélyesebb utódjaként emlegetett Koi­dzumi mellett további két versenyző is a találgatások központjába került: az új védelmi miniszter a korábbi külügyminiszter, Kono Taro lett, akinek a tárcáját Motegi Tosimicu kapta meg.

Kono korábban már ismertté vált Tokiónak a Szöullal kialakult kereskedelmi vitájában elfoglalt szigorú álláspontjáról.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó