Erdőtelepítésre ösztönzi a magyar gazdákat a kormány
2019. szeptember 13. 20:37

Az erdők amellett, hogy hasznot termelnek, illetve lehetőséget adnak a szabadidő kellemes eltöltésére, fontos szerepet játszanak a klímaváltozás elleni küzdelemben és a biológiai sokféleség megőrzésében is. Hazánkban a szaktárca adatai szerint mintegy kétmillió hektár erdő van.

Forest, Landscape, Sun, Trees, Nature, Wood, Light

pixabay.com

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet által elfogadott módszer szerint lényegesen több erdőt, fával borított területet tudnánk nyilvántartani – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium államtitkára az M1 Magyar gazda műsorában. Hozzátette, körülbelül kétmillió hektár erdő van Magyarországon, ennek egy jó része állami tulajdonban van, kisebb része, körülbelül 800 ezer hektár pedig magántulajdonosok kezében van.

Emelkedett az erdőtelepítések támogatásának összege

Hihetetlen nagy szerepe és jelentősége van a gazdák hozzáállásának és munkájának. Hiszen az elmúlt harminc évben az a kétszázezer hektár erdő, amivel az ország területe gyarapodott, majdnem teljes egészében a magyar gazdák megfeszített munkájának az eredménye – folytatta Zambó Péter.

A mezőgazdaságilag gyenge minőségű területek hasznosításának kiváló módja az erdőtelepítés, ám sok gazdálkodó fél belekezdeni, mivel csak évek múlva lát hasznot a földjéből. Az Agrárminisztérium ezen a helyzeten akar változtatni, ezért a szakmai szervezetekkel konzultálva úgy döntött, hogy módosítja a Vidékfejlesztési programot: fafajtól függően 80–130 százalékkal megemelte az erdőtelepítések támogatását.

Nyilván a támogatások határozzák meg elsősorban a vállalkozói döntéseket. Ezeket a támogatásokat mindenképpen meg kell emelni ahhoz, hogy legalábbis a jövedelemtermelés szempontjából olyan lehetőségeket adjanak, mint más mezőgazdasági ágazatok.

Ezért egyértelműen abba az irányba kezdtük el a módosításokat az idei esztendőben, hogy az erdőtelepítési támogatási összegeket megemeljük részben a telepítési, részben pedig az ápolási költségeket és a jövedelempótló támogatást – közölte Kis Miklós, az Agrárminisztérium államtitkára.

Az erdőtulajdonosok 12 éven keresztül kapják a támogatást

A jövedelempótló támogatást fafajtól függetlenül 12 éven át kapják az erdőtulajdonosok. A nemes nyár esetében például hektáronként összesen mintegy 2,8 millió forinttal, a tölgy, bükk és egyéb keménylombú erdőknél több mint 4,9 millió forinttal támogatja a gazdálkodókat a kormány.

Ezeket az egységárakat bejelentettük, versenyképesek. A fafajokat figyelembe véve megfelelőképpen differenciál, és lehetőséget biztosít a föld tulajdonosának arra, hogy melyik fafajt válassza, természetesen, szakmai elvek alapján. A megemelt jövedelempótló támogatás mellett a szaktárca újra megnyit négy erdészeti vidékfejlesztési pályázatot, illetve a jövőben elérhetővé teszi a kertészeti forrásokat a csemetetermelési szektor számára is – tette hozzá Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

Ahhoz, hogy ez az erdőtelepítési potenciál kialakuljon, elengedhetetlen a rendelkezésre álló szaporítóanyag megléte is. És a csemetekertesek számára adott esetben ez a pályázat segítséget jelent akár gépbeszerzésben, akár egyéb más támogatásban. Ez még kidolgozásra vár, de biztos vagyok abbane, hogy a következő évben ezt meg tudjuk majd valamilyen formában hirdetni – mondta Kis Miklós.

A megemelt erdőtelepítési támogatás azok számára is elérhető, akik már nyertek a Vidékfejlesztési program erdőtelepítési pályázatán, vagy már beadták kérelmüket. 

hirado.hu
Címkék:
  • Orbán: A baloldal be akarja hozni a migránsokat
    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.
  • A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítása a fő cél
    A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítását említette a három hét múlva esedékes önkormányzati választások előtti legfőbb feladatnak egy szombati budapesti sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely.
  • Felívelő korszak elején az ország
    Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben. Demokratának lenni azonban annyit jelent, hogy nem félünk, ezért kiállunk az igazunkért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit, akit az igazságügyi miniszteri feladatairól és a közelgő önkormányzati választásról is kérdeztünk.
MTI Hírfelhasználó