Elstartolt a Rejtett Portya 2019 - Bornemissza Gergely utódaival
2019. szeptember 13. 23:23

Megkezdődött az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred éves gyakorlata, a Rejtett Portya 2019 a Bakonyban. A háromhetes gyakorlat során a huszonnégyesek az összes náluk rendszeresített felderítő eszközt használják majd: bevetnek különböző típusú felderítő drónokat, hőkamerákat, lokátorokat, zavaró eszközöket is, az ejtőernyős beosztású katonák pedig éjszakai ugrást hajtanak végre.

20190912_Rejtett_Portya (9)

Az évente megrendezett kiképzési feladat során a felderítő alegység a parancsnok döntéshozatali mechanizmusát valós idejű adatok biztosításával segíti, a törzs pedig gyakorolja a békevezetéstől eltérő működést. Csak így garantálható, hogy megfelelően járjanak el az országvédelmi feladatok végrehajtása során kialakult harcászati helyzet megoldásának megtervezésében, megszervezésében, vezetésében és végrehajtásában.

20190912_Rejtett_Portya (11)

Az előkészületek vasúti berakással kezdődtek: a katonák a gyakorlaton használt harcjárműveket és egyéb technikai eszközöket vasúton szállították a gyakorlótér közelébe. A Bakonykúti térségében elhelyezkedő Baja táborban a felállított sátrakat álcahálóval és gyors telepítésű drótakadállyal szerelték fel, hogy a valóságot a lehető legjobban megközelítő környezetben történhessen a törzs gyakorlása is.

20190912_Rejtett_Portya (13)

A gyakorlat végrehajtásában más magyar alakulatok kijelölt erői is közreműködnek: a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

20190912_Rejtett_Portya (1)

Pallás Lilla hadnagy

Kép: Bódi László őrvezető

Címkék:
  • Orbán: A baloldal be akarja hozni a migránsokat
    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.
  • A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítása a fő cél
    A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítását említette a három hét múlva esedékes önkormányzati választások előtti legfőbb feladatnak egy szombati budapesti sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely.
  • Felívelő korszak elején az ország
    Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben. Demokratának lenni azonban annyit jelent, hogy nem félünk, ezért kiállunk az igazunkért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit, akit az igazságügyi miniszteri feladatairól és a közelgő önkormányzati választásról is kérdeztünk.
MTI Hírfelhasználó