Macron szerint Magyarország elképzelése képes az európai válság kezelésére
2019. szeptember 15. 19:23

Ritkán történik meg, hogy olyan őszintén beszéljen Európa válságáról egy nyugat-európai politikus, mint tette azt pénteken Emmanuel Macron francia elnök.Emmanuel Macron francia elnök (Kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Lánczi Tamás politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, Emmanuel Macron saját diplomatái előtt beszélt szokatlanul nyíltan, és kiemelte, hogy egyetlen egy olyan megújítási kísérlet van jelenleg, amely az európai válság kezelésére szolgálhat, ez pedig Magyarországról érkezik.

Macron szerint Franciaország nem képes a válságkezelésre

Annak ellenére, hogy magával a vízióval vitába száll a francia elnök, azt elismeri, hogy az Orbán Viktor kormányfő által vezetett Magyarország elképzelései lehetőséget nyújtanak a jelenleg fennálló problémák orvoslására Európában.

A beszéd után nagyon erős túlzás lenne azt mondani, hogy Macron Orbán híve lenne. Franciaországnak egyfajta presztízsveszteség, hogy nem tud egy olyan „tervet” létrehozni, amellyel a válság kezelhető lenne, és mivel erre képtelen, ezért, ahogyan Macron fogalmaz, a katolikus Magyarországnak kell egy kereszténydemokrata megújítási folyamatot véghezvinnie.

A francia elnök szerint kulturális, gazdasági és politikai értelemben is válság van, vagyis vezetési válság keletkezett Európában. Beszédében bővebben kitért a gazdaságra. Véleménye szerint a jövőben globális téren Kína dominálja majd a világgazdaságot, valamint feltörekvő országként Macron megemlítette Indiát.

Európa már most ki van szolgáltatva a nagyhatalmaknak, de a későbbiekben még jobban ki lesz, és még nagyobb teret veszít, ha az európai politikában nem lesz változás. „Franciaországról azt mondta, gazdaságilag csak nehezen tudja magát kivonni más országok befolyásolása alól” – folytatta Lánczi Tamás.

Macron a májusi európai parlamenti választásokkor elszenvedett kudarca miatt óvatosabban politizál, ezért felvetődik a kérdés, hogy a mostani szavai vajon mennyire őszinték.

Abból a szempontból viszont ez teljesen mindegy, hogy a kimondott szavaknak súlyuk van, amelyeknek következményei lesznek.

Eddig csak Közép-Kelet Európában beszéltek arról, hogy Franciaországnak és Észak-Nyugat-Európának milyen mértékben csökken a súlya, mostanra viszont, mivel a nyugat-európai „politikai rendszer” láthatóan egyre működésképtelenebb, a térség politikusai is kezdik felismerni, hogy elképzeléseik már nem funkcionálnak. Emiatt máshogy kell csinálni a dolgokat, mint az elmúlt 30 évben, a hidegháború után.

„A gazdasági folyamatok egyáltalán nem kedvezőek, hiszen Európa magországainak gazdasági növekedése 1 százalék alatt van. Ezzel szemben a legutóbbi negyedéves adatok szerint Magyarország gazdasági növekedése 5 százalékos, valamint a közép-kelet európai régióra is jellemző a gazdaság dinamikus növekedése” – tette hozzá Lánczi Tamás.

hirado.hu
Címkék:
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • A túlélés első szabálya
  Megszakad az az építkezés, ami Tarlós István nevéhez köthető. Karácsony győzelmi nyilatkozatainak voltak ugyan ígéretes részei, de jócskán ismételgette a tartalom nélküli, de érzelmeket felkorbácsoló szlogenjeit, például, hogy ezentúl zöld és szabad lesz a főváros.
 • Választási eredmények
  A vasárnapi önkormányzati választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következő eredmények születtek.
 • Fontos részleteket mondott a királynő a brexitről
  A brit kormány szabadkereskedelmi kapcsolatrendszert kíván kialakítani az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után, és törvényt alkot az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak biztosításáról.
MTI Hírfelhasználó