Kápolnabúcsú a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén Hejcén
2019. szeptember 15. 23:06

Kakuk Ferenc egri érseki titkárral ünnepeltek búcsút a Katolikus Szeretetszolgálat otthonaiból érkezők a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén, a kastélykápolnában.Hejce központjában található az a kastély, amelyet 1774-ben gróf Eszterházy Károly püspök építtetett nyaralóhelyül Fellner Jakab tervei alapján, copf stílusban – az épület a Trianon utáni időkben kevés figyelmet kapott. 1950-től a Katolikus Szeretetszolgálat működtetésében idősek otthonaként szolgált, egészen 2016-ig.

A kastélykápolna Johann Zircler csodálatos mennyezetképével és oltárképként a kereszttel jelentős értéket képvisel a felújításra szoruló páratlan szépségű épületben. Az elmúlt évben pályázati forrásból sikerült a kápolna ablakait az örökségvédelmi előírásoknak megfelelően kicserélni.

Zsova János vizsolyi plébános kezdeményezte tavaly a Katolikus Szeretetszolgálattal a nyilvános búcsúi szentmisét – így a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén ismét megnyíltak a kastély kapui.

A Szeretetszolgálat otthonaiból érkezők a környező települések – Vizsoly, Vilmány, Gönc, Hejce, Göncruszka, Encs, Boldogkőváralja – lelkipásztoraival és a hívekkel együtt be sem fértek a kápolnába. Volt olyan, aki a folyosóról, az emeleti erkélyről kapcsolódott be a szertartásba és hallgathatta a szentbeszédet.

Kakuk Ferenc érseki titkár homíliájában Weöres Sándor Kereszt-árnykép című versét idézve a szabadság és elköteleződés kérdéséről beszélt. A folytatásban arról elmélkedett, kinek mit jelent a kereszt, melyet türelemmel kell hordozni – és vajon érdemes-e a máséra áhítozni, remélvén, hogy az a könnyebb…

A szentmise végén szentségimádást tartottak. Ezután a szerény agapé módot adott arra, hogy a koncelebráló atyák és a hívek, valamint a vendéglátó Szeretetszolgálat munkatársai kötetlenül beszélgethessenek.

Forrás: Katolikus Szeretetszolgálat

Fotó: Egervári Ágnes

magyarkurir.hu
Címkék:
  • Fel vörösök, proletárok
    Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
  • Soros legyőzte Budapestet
    Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
MTI Hírfelhasználó