Hidegfront, anticiklonáris hatások, viharos széllökések
2019. szeptember 17. 15:57

Európa északi, északkeleti területe fölött ciklon örvénylik. Áramlási rendszerében több hullámban érkezik nedves, egyre hidegebb levegő szárazföldünk középső és keleti vidékei fölé. Hatására Északkelet-Európában, valamint a ciklonhoz tartozó hidegfront mentén erősen felhős az ég, több helyen esik az eső, záporeső.

Az Atlanti-óceán fölött elhelyezkedő ciklon melegfrontja a Brit-szigetek északnyugati, nyugati tájain okoz felhős, néhol csapadékos időt.

   
Kontinensünk déli, délnyugati területeinek időjárását anticiklonális hatások alakítják, arrafelé általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi felén általában 10 és 18, délebbre pedig többnyire 23 és 30 Celsius-fok között változik. A legmelegebb a Balkánon és a Pireneusi-félsziget déli részén van, ahol a délutáni órákra néhol 31 és 33 fok közé melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence fölött a fent említett hidegfront átvonul, mögötte egyre szárazabb, hidegebb levegő érkezik, több fokkal gyengül a nappali felmel

Várható időjárás az ország területén szerda estig: Éjszaka tovább csökken a felhőzet, de délen még reggelig sok lesz a felhő. Eleinte főként délen és nyugaton, majd reggel már csak a déli határvidéken alakulhat ki eső, zápor, zivatar. Szerdán a déli határvidéken is csökken a felhőzet, napközben gyengén felhős, napos időre számíthatunk, csak északkeleten lehet több gomolyfelhő. Csapadék nem várható. Az északnyugati, északi szél több helyen megerősödik, szerdán néhol viharossá fokozódik, majd délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Reggelig a zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések.

 A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között valószínű, de az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 16 és 20 fok között alakul.
 

MTI
Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó