Felföld: A magyarság értékeit gyűjteni kell
2019. szeptember 17. 22:36

A Balogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság nyerte a Településeink értékei című pályázatot, amelyet második alkalommal hirdetett meg a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

Kép: felvidek.ma

A nagymegyeri Plauter kúria adott otthont a kiértékeléseknek, ahol az eredményhirdetéssel egybekötött szakmai napon bemutatásra kerültek a pályázatok és meghirdették a 2019. évi Kincskeresők és a 2020-as Ünnepeink elnevezésű pályázatokat is.

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa a pályázat kapcsán elmondta, hogy a környezeti és a kulturális értékeket összegyűjteni és népszerűsíteni nehéz feladat, főleg a forráshiány miatt.

A versenynek inspiráló hatása van, amellyel újra és újra felelevenítjük a múltat, azaz magyar örökségünk részét.

A magyar kultúra különleges, egyedi és megismételhetetlen. A szimbólumok és az értékek összhangot képeznek, csakúgy, ahogy együttműködés alakult ki a magyarországi és a felvidéki értéktárak között is. Köszöntőjében egy felhívással élt: mivel 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz, ezért az értéktárak készüljenek fel az elcsatolt nemzetrészek értékeinek felkutatására, s köztük Trianon emlékeinek összegyűjtésére.

A magyarság értékeinek kutatása kapcsán a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke, Varga Tamás kifejtette, hogy nem csak a fizikai értékekre kell összpontosítani, hanem a személyekre is, akik az általuk összegyűjtött anyagok által értékekké válnak. Mindenkori feladatunk, hogy határon innen és túl olyan értékeket keressünk, amelyek a magyarság részeit egy egésszé fogják össze. „Az értéktárak munkája a feltárásra irányul, de az emberek munkássága teszi értékessé”- hangsúlyozta.

Huszár László a főszervező részéről bemutatta a Településeink értékei pályázatot, amely ráirányította a figyelmet az egyes településekre.

A második alkalommal meghirdetett pályázat célja, hogy a felvidéki magyarság nemzeti és helyi értékei felfedezésre és regisztrálásra kerüljenek.
A pályázatban 18 közösség vett részt, akik az Értékek – emlékhelyek munkákat, valamint a Csemadok 70 évének tevékenységét mutatták be korabeli fényképeken.
“… tettre készen emlékezzünk meg az értékeinkről” – köszöntötte a díjazottakat Huszár László, majd átadásra kerültek az oklevelek, emléklapok, az Irány a macskarév című társasjáték és a pénzbeli díjak. 

Kép: felvidek.ma

Lakatos Mihály, az az EMMI kiemelt kulturális ügyek főosztályának vezetője elmondta, hogy a pályázat szépsége abban rejlik, hogy a diákok a tanárok, lelkészek vezetésével néztek utána a feladatnak.

A pályázatot 2016-ban indították el felvidéki, erdélyi, vajdasági, muravidéki olyan kistelepülések bevonásával, ahol a magyarság kisebbségben vagy szórványban él.
A Hétköznapi hősök – Írjunk történelmet! című Kárpát-medencei szintű mintaprojekt célja, hogy a diákok feltérképezzék lakóhelyük történelmét, saját közösségükért felelősséget érző, annak érdekeit szem előtt tartó, cselekvő személyek tettei által. Ezáltal a múltjuk feldolgozásra kerül és közkinccsé válik.

„Ahogy a pályázat alcíme, az Írjunk történelmet! című felhívás is jelzi, meg kell írni a települések történelmét, ami erősíti a szülőhelyhez való ragaszkodást”- fűzte hozzá az osztályvezető.

A közösségbe való tartozás fontosságára hívják fel a figyelmet a hősök, akik önkéntes munkájuk révén összetartják a régió magyar közösségét. A közösséget építő munkájukért a Hétköznapi hős címet adományozták az alábbi személyeknek: Remák Béla, Polák Margit, Lőrincz Sarolta Aranka, Dékány György, Szanyi Mária, Ábrahám Margit, Oláh Imréné Domonkos Ilona, Pál Dénes.

Bölcskei Tímea

felvidek.ma
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó