Tizenhárom éve volt az MTV-székház ostroma
2019. szeptember 18. 22:14

Képtalálat a következőre: „tv székház ostroma”

Ma tizenhárom éve több ezren vonultak a Magyar Televízió Szabadság téri székházához, és az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. A demonstrálók többször összecsaptak a rendőrökkel, majd betörtek az épületbe. Az őszödi beszéd szeptember 17-i nyilvánosságra kerülésének napján Budapesten, a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetések kezdődtek, amelyeken Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. 2006 májusában egy zárt frakcióülésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elismerte, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormány hazudott, és négy éven át nem csinált semmit – közölte az M1 Híradója.

A szeptember 17-én kiszivárgott őszödi beszéd után Budapesten, a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetések kezdődtek, amelyeken Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. Mivel Gyurcsány ennek nem tett eleget országszerte utcai tüntetések, erőszakos demonstrációk és rendőrattakok kezdődtek, és ezek egészen november elejéig tartottak.

Az MTV-székház ostroma

A Magyar Televízió 2006. szeptember 18-i ostromára azért került sor, mert a televízió vezetése nem volt hajlandó beolvasni a tüntetők petícióját. Ezután  elkezdték kővel dobálni a tüntetők az MTV épületét, több autót felgyújtottak, végül összecsaptak a rendőrökkel is, majd éjjel kettőkor elfoglalták a kiürített székházat.

A tüntetők egy csoportja kifosztotta a büfét, a ház több szobájából elvitték a mozdítható számítógépeket, az archívumból pedig több tucat kazettát. Majd nem sokkal ezután a rendőrök felszólítására elhagyták az épületet.

Politikai válságot robbantott ki

A rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb politikai válságát robbantotta ki a 13 évvel ezelőtt a nyilvánosságra került „titkos” hangfelvétel Gyurcsány Ferencnek a balatonőszödi kormányüdülőben elmondott beszédéről.

Ezen az akkori miniszterelnök azt mondta, a szocialisták politikája az előző években hazugságokra épült. Az MSZP és a liberálisok közös kormányzása pedig a szakadék szélére sodorta az országot. A beszédnek először csak néhány részlete szivárgott ki szeptember 17-én.

„Hazudtunk reggel, éjjel meg este” 

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tennem, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este” – hangoztatta a felvételen Gyurcsány Ferenc. Rövid idő múlva egy hosszabb 25 perces rész is nyilvánosságra került.

Már aznap este többezres tiltakozó tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, a tüntetők Gyurcsány Ferenc távozását követelték. Az akkori miniszterelnök igazságbeszédnek nevezte az elhangzottakat, nem értett egyet azokkal, akik szerint le kellett volna mondania – és ezt a sorozatos tüntetések ellenére sem tette meg.

A baloldal belebukott

Aki a választók megtévesztésével szerez szavazatokat, az a büntető törvénykönyv szerint bűncselekményt követ el – mondta ifj. Lomnici Zoltán az M1 Híradójában. A Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: a mai napig nem sikerült a baloldalnak helyreállítania azt a morális válságot, amit az őszödi beszéd okozott.

Hozzátette: a kiszivárogtatás sem egy egyenes, gerinces módja annak, hogy valaki kinyilvánítsa a nemtetszését a beszédben elhangzottak miatt.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Niedermüller nekiment az egyházaknak Erzsébetvárosban
  A VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter botrányt okozó nyilatkozata óta most tartottak először képviselőtestületi ülést az Erzsébetvárosban. Várható volt, hogy szóba kerül a polgármester nagy felháborodást keltő kijelentése a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról, a DK-s kerületvezetés keresztény egyházak iránt viselt ellenszenve azonban tettekben is megmutatkozott.
 • Nem vár a végtelenségig a Fidesz az EPP válaszára
  Az Európai Néppárt tegnap még nem reagált az Orbán Viktor által jegyzett, a néppárt vezetőségének is eljuttatott memorandumra, ám a néppárt spanyol, olasz és francia tagpártjai szívesen vették a reformot sürgető szavakat.
 • Vádak, tények és remények…
  Fidesz: Miként folytatódik a Magyar Falu Program? Jobbik: Miért hazudott a kormány a dobai pszichiátria bezárása kapcsán? MSZP: További kérdések a dobai pszichiátriai intézetről! DK: Miért nem tesz semmit a kormány a mobilparkolás díjainak mérséklése érdekében?
MTI Hírfelhasználó