Bírálják a CDU/CSU-ban Horst Seehofer tervét a menedékkérők befogadásáról
2019. szeptember 18. 23:28

Bírálatokat váltott ki a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségében Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter terve az Olaszországba tengeri úton érkező menedékkérők 25 százalékának befogadásáról - írta szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap a hírportálján.

A korábbi CSU-elnök és bajor miniszterelnök tervét élesen bírálták a párt tartományi törvényhozási (Landtag-) képviselőcsoportjának tanácskozásán, amely a Bamberg térségében álló egykori bencés Banz Kolostorban (Kloster Banz) zajlik.

A képviselőcsoport vezetője, Thomas Kreuzer kijelentette, hogy mindig is ellenezte az előre rögzített kvótákat a migrációs politikában.

Andrea Lindholz CSU-s szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselő hozzátette: miután a kormány elkötelezte magát amellett, hogy nem engedi évi 220 ezer fölé a menekültügyi rendszer keretében befogadott emberek számát, "nem előrelátó migrációs politika" ígéretet tenni "ismeretlen számú migráns 25 százalékának befogadására".

Ráadásul Németország évek óta nagyságrendekkel több menedékkérőt fogad be, mint Olaszország - mondta.

A tanácskozáson felszólalt a CDU Türingia tartományi szervezetének vezetője, Mike Mohring, aki szerint Horst Seehofer tervének megvalósítása ösztönözné az embercsempészetet. Ez pedig csak a szélsőjobbot erősítené Németországban - tette hozzá az októberi türingiai Landtag-választásra készülő politikus.

A CDU fiatal nemzedékének legismertebb alakja, Philipp Amthor a FAZ-nak azt mondta, helyes, hogy a tervezett megoldás új lendületet ad a menekültek európai uniós tagországok közötti szétosztásáról szóló vitának, de el kell kerülni újabb "pull faktorok" - vonzó tényezők - megjelenését, amelyek hatására még többen vágnak neki a tengernek.

"A tengeri mentés humanitárius vészhelyzetek megoldására szolgál, és nem lehet ugródeszka a Németországba irányuló migrációhoz" - mondta a Bundestag-képviselő.

Mások a terv mellett érvelnek. Armin Schuster, a CDU egyik vezető belbiztonsági szakpolitikusa kiemelte: Horst Seehofer javaslata azt is jelenti, hogy az Olaszországba érkező menedékkérők közül "négyből három nem jön Németországba".

Michael Brand CDU-s képviselő hozzátette: nem kellene "hisztérikusan" reagálni minden próbálkozásra, amely arra irányul, hogy "rendet vigyünk a szabályozatlan migrációba".

A tervek szerint a máltai Vittoriosában szeptember 23-án a máltai, az olasz, a francia és a német belügyminiszter aláír egy megállapodást, amely szerint - az eddig ismertté vált részletek alapján - Németország és Franciaország egyaránt 25 százalékát veszi át az Olaszországba tengeri úton érkező menedékkérőknek.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Niedermüller nekiment az egyházaknak Erzsébetvárosban
  A VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter botrányt okozó nyilatkozata óta most tartottak először képviselőtestületi ülést az Erzsébetvárosban. Várható volt, hogy szóba kerül a polgármester nagy felháborodást keltő kijelentése a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról, a DK-s kerületvezetés keresztény egyházak iránt viselt ellenszenve azonban tettekben is megmutatkozott.
 • Nem vár a végtelenségig a Fidesz az EPP válaszára
  Az Európai Néppárt tegnap még nem reagált az Orbán Viktor által jegyzett, a néppárt vezetőségének is eljuttatott memorandumra, ám a néppárt spanyol, olasz és francia tagpártjai szívesen vették a reformot sürgető szavakat.
 • Vádak, tények és remények…
  Fidesz: Miként folytatódik a Magyar Falu Program? Jobbik: Miért hazudott a kormány a dobai pszichiátria bezárása kapcsán? MSZP: További kérdések a dobai pszichiátriai intézetről! DK: Miért nem tesz semmit a kormány a mobilparkolás díjainak mérséklése érdekében?
MTI Hírfelhasználó