Bírálják a CDU/CSU-ban Horst Seehofer tervét a menedékkérők befogadásáról
2019. szeptember 18. 23:28

Bírálatokat váltott ki a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségében Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter terve az Olaszországba tengeri úton érkező menedékkérők 25 százalékának befogadásáról - írta szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap a hírportálján.

A korábbi CSU-elnök és bajor miniszterelnök tervét élesen bírálták a párt tartományi törvényhozási (Landtag-) képviselőcsoportjának tanácskozásán, amely a Bamberg térségében álló egykori bencés Banz Kolostorban (Kloster Banz) zajlik.

A képviselőcsoport vezetője, Thomas Kreuzer kijelentette, hogy mindig is ellenezte az előre rögzített kvótákat a migrációs politikában.

Andrea Lindholz CSU-s szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselő hozzátette: miután a kormány elkötelezte magát amellett, hogy nem engedi évi 220 ezer fölé a menekültügyi rendszer keretében befogadott emberek számát, "nem előrelátó migrációs politika" ígéretet tenni "ismeretlen számú migráns 25 százalékának befogadására".

Ráadásul Németország évek óta nagyságrendekkel több menedékkérőt fogad be, mint Olaszország - mondta.

A tanácskozáson felszólalt a CDU Türingia tartományi szervezetének vezetője, Mike Mohring, aki szerint Horst Seehofer tervének megvalósítása ösztönözné az embercsempészetet. Ez pedig csak a szélsőjobbot erősítené Németországban - tette hozzá az októberi türingiai Landtag-választásra készülő politikus.

A CDU fiatal nemzedékének legismertebb alakja, Philipp Amthor a FAZ-nak azt mondta, helyes, hogy a tervezett megoldás új lendületet ad a menekültek európai uniós tagországok közötti szétosztásáról szóló vitának, de el kell kerülni újabb "pull faktorok" - vonzó tényezők - megjelenését, amelyek hatására még többen vágnak neki a tengernek.

"A tengeri mentés humanitárius vészhelyzetek megoldására szolgál, és nem lehet ugródeszka a Németországba irányuló migrációhoz" - mondta a Bundestag-képviselő.

Mások a terv mellett érvelnek. Armin Schuster, a CDU egyik vezető belbiztonsági szakpolitikusa kiemelte: Horst Seehofer javaslata azt is jelenti, hogy az Olaszországba érkező menedékkérők közül "négyből három nem jön Németországba".

Michael Brand CDU-s képviselő hozzátette: nem kellene "hisztérikusan" reagálni minden próbálkozásra, amely arra irányul, hogy "rendet vigyünk a szabályozatlan migrációba".

A tervek szerint a máltai Vittoriosában szeptember 23-án a máltai, az olasz, a francia és a német belügyminiszter aláír egy megállapodást, amely szerint - az eddig ismertté vált részletek alapján - Németország és Franciaország egyaránt 25 százalékát veszi át az Olaszországba tengeri úton érkező menedékkérőknek.

MTI
Címkék:
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • Választási eredmények
  A vasárnapi önkormányzati választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következő eredmények születtek.
 • Fontos részleteket mondott a királynő a brexitről
  A brit kormány szabadkereskedelmi kapcsolatrendszert kíván kialakítani az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után, és törvényt alkot az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak biztosításáról.
 • A Borkai-ügy a legrosszabbkor jött a kormánypártoknak
  A Borkai-ügy a legrosszabbkor jött a kormányoldalnak, Budapesten és a nagyvárosokban e miatt estek vissza, ebből le kell vonni a konzekvenciákat – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 műsorában hétfő reggel.
MTI Hírfelhasználó