Decemberben lehet szó a minimálbérről
2019. szeptember 19. 10:25

Újratárgyalná a tavaly decemberben megkötött kétéves minimálbér-megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz), mivel szerintük a magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tenné az egyezségben rögzített nyolc százalék helyett a tíz százaléknál magasabb emelést. Ezért Kordás László, a szakszervezet elnöke összehívta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) – írta a Népszava.

– A munkavállalók elenyésző részét érinti a minimálbér. A másik meghatározott, kötelező legkisebb kereset a garantált bérminimum, amely jóval többeket érint, s az összeg az uniós középmezőnyben van, szó sincs tehát róla, hogy Európa sereghajtóivá válunk.

Hosszú hallgatás után ráadásul olyan megállapodást szeretne újratárgyalni Kordás László és az általa vezetett konföderáció, amelynek ők nem is voltak aláírói – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke felidézte: a bérmegállapodás kitétele – ahogy azt Kordás is megjegyezte –, hogy amennyiben három, 2019-re előrejelzett makrogazdasági mutató, tehát az infláció, a GDP-növekedés vagy a termelékenység növekedése az egyezségben szereplő számoktól legalább egy százalékponttal vagy a három mutató összesen legalább két százalékponttal eltér, akkor automatikusan újratárgyalják a megállapodás aláírói a 2020-as minimálbérek összegét.

Palkovics nyomatékosította: ha módosítani kell a bérmegállapodás 2020-as minimálbérekre vonatkozó részét, Kordás részvétele nélkül tehetik ezt a szociális partnerek, mivel a Maszsz részéről senki sem írta alá az egyezséget, így rájuk ez a kitétel sem vonatkozik. Ráadásul leghamarabb decemberben állnak rendelkezésre a 2019-es gazdasági mutatók. Ha az eltérés a tavaly decemberben becsülthöz képest – a feltételek szerint – eltér, akkor sem kell külön összehívni a szociális partnereket.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, hogy érdemben befolyásolhatja a jövő évi minimálbér bruttó 161 ezer forintban, illetve a garantált bérminimum 210 600 forintban meghatározott összegét, ha a magyar gazdaság az első fél évhez hasonlóan a vártnál lényegesen jobban teljesít az év további részében is. A tavaly december végén megkötött minimálbér- és bérminimumalku 2020-ra az ideihez képest további nyolc-nyolc százalékos emelést tartalmaz, illetve nyolcszázalékos bérajánlást fogalmaznak meg benne a felek.

magyarnemzet.hu - MTI
Címkék:
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
  • Karácsony Gergely lovasszobránál
    De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
MTI Hírfelhasználó