Decemberben lehet szó a minimálbérről
2019. szeptember 19. 10:25

Újratárgyalná a tavaly decemberben megkötött kétéves minimálbér-megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz), mivel szerintük a magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tenné az egyezségben rögzített nyolc százalék helyett a tíz százaléknál magasabb emelést. Ezért Kordás László, a szakszervezet elnöke összehívta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) – írta a Népszava.

– A munkavállalók elenyésző részét érinti a minimálbér. A másik meghatározott, kötelező legkisebb kereset a garantált bérminimum, amely jóval többeket érint, s az összeg az uniós középmezőnyben van, szó sincs tehát róla, hogy Európa sereghajtóivá válunk.

Hosszú hallgatás után ráadásul olyan megállapodást szeretne újratárgyalni Kordás László és az általa vezetett konföderáció, amelynek ők nem is voltak aláírói – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke felidézte: a bérmegállapodás kitétele – ahogy azt Kordás is megjegyezte –, hogy amennyiben három, 2019-re előrejelzett makrogazdasági mutató, tehát az infláció, a GDP-növekedés vagy a termelékenység növekedése az egyezségben szereplő számoktól legalább egy százalékponttal vagy a három mutató összesen legalább két százalékponttal eltér, akkor automatikusan újratárgyalják a megállapodás aláírói a 2020-as minimálbérek összegét.

Palkovics nyomatékosította: ha módosítani kell a bérmegállapodás 2020-as minimálbérekre vonatkozó részét, Kordás részvétele nélkül tehetik ezt a szociális partnerek, mivel a Maszsz részéről senki sem írta alá az egyezséget, így rájuk ez a kitétel sem vonatkozik. Ráadásul leghamarabb decemberben állnak rendelkezésre a 2019-es gazdasági mutatók. Ha az eltérés a tavaly decemberben becsülthöz képest – a feltételek szerint – eltér, akkor sem kell külön összehívni a szociális partnereket.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, hogy érdemben befolyásolhatja a jövő évi minimálbér bruttó 161 ezer forintban, illetve a garantált bérminimum 210 600 forintban meghatározott összegét, ha a magyar gazdaság az első fél évhez hasonlóan a vártnál lényegesen jobban teljesít az év további részében is. A tavaly december végén megkötött minimálbér- és bérminimumalku 2020-ra az ideihez képest további nyolc-nyolc százalékos emelést tartalmaz, illetve nyolcszázalékos bérajánlást fogalmaznak meg benne a felek.

magyarnemzet.hu - MTI
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Csanád vezér érkezése
  Szülőmegyém mostantól kiegészülve a Dél-Alföld egyik régi magyar varázstájékával: Csongrád-Csanád megye.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
 • A magyar kormány válságkezelésből is jelesre vizsgázott
  Jó hír számunkra, hogy a magyar nemzeti Kormány elsők között volt, akik időben meghozták a megfelelő döntéseket, elkerülve a máshol tapasztalható tragikus forgatókönyveket, így reményeink szerint a válságból való kilábalás gyors lehet.
MTI Hírfelhasználó