Kásler: a Lázár Ervin Program kiegészíti az iskolai tantervet
2019. szeptember 19. 10:45

Az iskolai tantervet egészíti ki a most elindult Lázár Ervin Program, amelyben valamennyi 1-8. osztályos diák évente egyszer ingyen jut el színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

"Az alapgondolat az volt, hogy minden honfitársunknak, óvodás kortól élete végéig legyen lehetősége meríteni a sok évszázados felhalmozott kulturális kincsből, amely az európai, a keresztény, a magyar értékekből származik" - mutatott rá a miniszter.

Mint kifejtette, a Lázár Ervin Programmal is azokat a különbségeket próbálják csökkenteni, amelyeket a születési helyzet, a lakóhely jelent. Kitért arra, hogy a programmal minden évben 700 ezer gyermek legalább egyszer eljuthat oda, ahol ebből a kincsesházból meríthet, miközben játszva, szórakozva tehet szert új ismeretekre.

A program keretében koncertre, múzeumba, levéltárba, színházba, cirkuszba juthatnak el a gyerekek, sőt akár farmra is, ahol ősmagyar fajtákat ismerhetnek meg.

"A tankerületek az egész országban felmérik az igényeket, illetve a múzeumok, színház- és koncerttermek előzetes kapacitását, ez alapján lehet megtervezni a kulturális programok kínálatát. Az iskolák egyfajta menükártyát kapnak a kulturális intézményektől, ezen csak értékes, tradicionális, magas minőséget felmutató programok, előadások szerepelnek, amelyek a gyermekeket ebben a rendkívül fogékony életkorban az értékek felé irányítják" - jegyezte meg Kásler Miklós.

A Lázár Ervin Program pilot projektjében hátrányos helyzetű településekről tízezer gyerek ment el hat magyar színházba, illetve cirkuszi előadásokra.

A miniszter szólt arról, hogy az állam 276 milliárd forintot hazai, 126 milliárdot pedig uniós forrásból fordít a köznevelési intézményrendszer korszerűsítésére, bővítésére. "De ez csak a keret, a tartalmat szolgálja a Nemzeti alaptanterv módosítása, a Lázár Ervin Program kiegészíti az iskolai tantervet a tanításon kívüli időszakban" - mondta Kásler Miklós.

MTI - M1
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó