Washington kiutasított két kubai ENSZ-diplomatát
2019. szeptember 20. 12:31

Az Egyesült Államok kiutasított két kubai ENSZ-diplomatát, mert fenyegetést jelentettek az amerikai nemzetbiztonságra - jelentette be csütörtökön a Twitteren Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő.

Közlése szerint a kubai ENSZ-misszió két munkatársa az ENSZ-közgyűlés ülésszaka előtt "az amerikai nemzetbiztonságát érintő tevékenységbe bocsátkozott". Ortagus további részleteket nem közölt. A Twitter-bejegyzés után kiadott közleményében azt is tudatta, hogy a diplomatáknak azonnali hatállyal kell elhagyniuk az Egyesült Államokat, s erről a State Department (külügyminisztérium) a havannai külügyminisztériumot is értesítette.

A közleményben Ortagus már úgy fogalmazott: a két diplomata "visszaélt" az egyesült államokbeli tartózkodásával, és "destabilizációs tevékenységbe próbált kezdeni". Konkrét részletekkel azonban a közlemény sem szolgált.

A külügyi szóvivő bejelentette egyúttal azt is, hogy az amerikai kormányzat megtiltja a kubai ENSZ-képviselet összes tagjának a szabad mozgást az Egyesült Államok területén. Kivétel ez alól Manhattan, New York városának az a negyede, ahol a világszervezet székháza található.

"Nagyon komolyan veszünk minden kísérletet, amely az Egyesült Államok nemzetbiztonságát érinti" - szögezte le az amerikai külügyminisztérium közleménye.

MTI
Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó