Karácsony megint lódított
2019. szeptember 21. 00:21

Karácsony: növelni kell az önkormányzatok által közvetlenül elérhető uniós forrásokat

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt azt szeretné, ha növelnék az önkormányzatok által közvetlenül elérhető uniós források nagyságát.

A politikus erről egy olyan zuglói foghíjtelken tartott pénteki sajtótájékoztatón beszélt, ahol uniós forrásokból fognak felépíteni egy házat szociális bérlakások számára.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy Magyarország és az Európai Unió (EU) is válaszút előtt áll. Az a kérdés, mit tud tenni az EU az ellen, ha az európai adófizetők pénzét ellopják vagy értelmetlen beruházásokra fordítják - mondta, hozzáfűzve: az a kérdés, hogyan lehet úgy szankcionálni azokat a kormányokat, amelyek lábbal tiporják a jogállamiságot és semmit nem tesznek az antikorrupciós garanciák létrehozásának érdekében, hogy eközben az általuk vezetett országokat ne büntessék meg.

A főpolgármester-jelölt szerint ezért lenne szükség arra, hogy az önkormányzatok több uniós forráshoz jussanak közvetlenül. Hozzátette, korábban levélben kérte fel a magyar európai parlamenti (EP-) képviselőket, hogy lépjenek fel ennek érdekében.

Dobrev Klára DK-s EP-képviselő a sajtótájékoztatón kiemelte, Európában sokan összefogtak "a korrupt magyar kormány ellen", miután kiderült, hogy az uniós fejlesztési pénzekből a kormányfő "haverjai és családtagjai gazdagodnak". Amennyiben Orbán Viktor nem változtat politikáján, akkor nagy mértékben csökkenni fognak a Magyarországnak járó uniós források. Ahhoz, hogy ne vonják el ezeket a pénzeket, demokráciára, sajtószabadságra, független bíróságokra és a civil szervezetek szabadságára van szükség - tette hozzá.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője autóval érkezik Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölttel közösen tartott sajtótájékoztatóra egy zuglói foghíjtelekre parkolóautomata-jelmezbe öltözött emberek mellett 2019. szeptember 20-án. MTI/Máthé Zoltán

A magyarok túlnyomó többsége azonban Európa-párti, ezért Európa is vigyáz a magyarokra - jelentette ki a politikus. A következő években ugyanis egyre több olyan pályázat lesz, amely nem "a korrupt magyar kormányon" keresztül, hanem közvetlenül az EU-s intézményekből érkezik Magyarországra - mondta.

Dobrev Klára hangsúlyozta, már ma is vannak közvetlenül elérhető források, ők pedig azon dolgoznak, hogy a 2021-ben kezdődő új uniós pénzügyi ciklusban ezekből még több legyen.

Szabó Rebeka zuglói alpolgármester a tervezett szociális önkormányzati társasházról azt mondta, hogy a jövendő lakókat már a 27 lakásos épület tervezésébe is bevonták. Hangsúlyozta, hogy egy alacsony energiaigényű, okosmegoldásokat tartalmazó házat építenek.

Parkolóautomata-jelmezbe öltözött emberek egy zuglói foghíjtelek közelében Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt, Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselő (DK) sajtótájékoztatója alatt 2019. szeptember 20-án. MTI/Máthé Zoltán

Karácsony Gergely emlékeztetett, az általa vezetett Zugló az elmúlt öt évben kilenc nemzetközi projektet indított és azokon csaknem kétmilliárd forintnyi közvetlen uniós támogatást nyert el.

Kérdésre válaszolva közölte, az említett projektek a pályázatokban vállalt határidő szerint haladnak előre.

A politikusokat kérték, hogy reagáljanak a Magyar Nemzet pénteki cikkére, miután a lap azt írta, hogy "az ellenzéki vezetésű magyarországi városok, kerületek bármikor kaput nyithatnak az illegális bevándorlóknak. Az Európai Parlament balliberális erői - köztük a DK és az MSZP képviselői -, valamint a Soros György támogatta NGO-k és partnereik ugyanis egy új, települési szintű migránselosztási rendszer bevezetéséért dolgoznak". A Magyar Nemzetnek Hollik István kormányszóvivő is nyilatkozott, aki azt mondta, hogy Karácsony Gergely Budapest főpolgármestereként "folytatná migránsbarát politikáját, és bevándorlókat telepítene a fővárosba".

Dobrev Klára reakcióként annyit felelt, hogy a Magyar Nemzet, Hollik István és a Hír TV is hazudik. Hozzátette, a bevándorlók települési szintű elosztásáról szóló hír "ordas hazugság".

Karácsony Gergelyt kérdezték arról, hogy az előzetes egyeztetés ellenére pénteken miért nem jelent meg az M1 reggeli műsorában, ahová más főpolgármester-jelölteket is meghívtak. Azt felelte, hogy a kérdéses időpontra már volt egy korábban egyeztetett rádióinterjúja. Hozzátette, "vagyok én eleget a Fidesz által feltankolt álellenzéki jelöltek társaságában az utcán", ezért inkább azt szeretné, hogy önálló megszólalási lehetőséget biztosítsanak számára a televízióban.

Megkérdezték arról is, hogy miért nem vitázott Tarlós István főpolgármesterrel a Fővárosi Közgyűlésben, ahol az utóbbi egy évben összesen 16 másodpercet szólalt fel. Azt válaszolta, hogy a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata, valamint a főpolgármester vitavezetési stílusa nem ad alkalmat a vitára. Megjegyezte, a 16 másodpercet is sokkalja, mert a Fővárosi Közgyűlésben nem lehet értelmesen vitatkozni, ezért szeretne egy másik vitalehetőséget a főpolgármesterrel.

A sajtótájékoztató helyszíne közelében, az utcán néhányan parkolóautomata-jelmezben jelentek meg. A jelmezeken az állt, hogy "Karácsony alkalmatlansága napi 1 millió forintba kerül. A számlát ön fizeti."
   

MTI
Címkék:
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • A túlélés első szabálya
  Megszakad az az építkezés, ami Tarlós István nevéhez köthető. Karácsony győzelmi nyilatkozatainak voltak ugyan ígéretes részei, de jócskán ismételgette a tartalom nélküli, de érzelmeket felkorbácsoló szlogenjeit, például, hogy ezentúl zöld és szabad lesz a főváros.
 • Választási eredmények
  A vasárnapi önkormányzati választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következő eredmények születtek.
 • Fontos részleteket mondott a királynő a brexitről
  A brit kormány szabadkereskedelmi kapcsolatrendszert kíván kialakítani az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után, és törvényt alkot az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak biztosításáról.
MTI Hírfelhasználó