Rhédey-múzeumot avattak Erdőszentgyörgyön
2019. szeptember 21. 13:14

Erzsébet királynő ükanyjának is emléket állít a kiállítótér

Régi adósságot törlesztett Erdőszentgyörgy azzal, hogy pénteken hivatalosan is megnyitották a helyi kastélyban a Rhédey-kiállítóteret, amely többek közt múltunk tragikus sorsú szépségének, Rhédey Claudiának állít emléket. Az Erdőszentgyörgyön született egykori grófkisasszony a jelenlegi angol királynő ükanyjának számít, így nem csoda, hogy a megnyitó igazi multikulturális kavalkád volt, amelyen grófok, nagykövetek, politikusok is jelen voltak.

 

Az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély • Fotó: Haáz Vince

Az Erdőszentgyörgy szívében álló kastély egykori építője és tulajdonosa után került Rhédey-kastélyként a köztudatba, a neobarokk kastély eddig is érdekes látnivaló volt a turisták számára, de most két évnyi kutatómunka után egy modern, multifunkcionális, öt termet átölelő Rhédey-kiállítóteret nyitottak meg az épületben, amelynek fókuszában a tragikus sorsú szépség, Rhédey Claudia áll.
 
A Mysteria Residentiae Rhédey nevet viselő kiállítótér is ma négy nemzet kincse, éppen ezért a hivatalos megnyitója is négy nemzet legmagasabb képviseletének jelenlétével zajlott: jelen volt például Andrew Noble, Nagy-Britannia romániai nagykövete, Zákonyi Botond Magyarország romániai nagykövete, német részről Klaus Peter Krüger és Paulien Kudel Brandenburg tartomány képviselői, de Kálnoky Tibor gróf is, aki a kiállítás létrejötte alatt segítette a kommunikációt az angol királyi család tagjaival.
 
 
 
Megnyílt a kiállítótér is • Fotó: Haáz Vince
 
A kastélyt az évszázadok alatt több neves személyiség lakta, de ismertté Rhédey Claudia személyén keresztül vált. Hogy miért éppen Claudián keresztül? A válasz egyszerű: mert a magyar grófnő sorsa egyrészt szomorúan romantikus, másrészt, mert utódain keresztül családfája Európa legismertebb királyi háza, a mai Windsor-uralkodóház felé vezet: Claudia II. Erzsébet brit királynő ükanyjának számít, így öröksége négy nemzetet köt össze: a magyart, a németet, az angol és a románt.
 
 
A Rhédey-kastély titkaiba ígér bepillantást a kiállítótér • Fotó: Haáz Vince
 
A Mysteria Residentiae Rhédey nevet viselő kiállítótér is ma négy nemzet kincse, éppen ezért a hivatalos megnyitója is négy nemzet legmagasabb képviseletének jelenlétével zajlott: jelen volt például Andrew Noble, Nagy-Britannia romániai nagykövete, Zákonyi Botond Magyarország romániai nagykövete, német részről Klaus Peter Krüger és Paulien Kudel Brandenburg tartomány képviselői, de Kálnoky Tibor gróf is, aki a kiállítás létrejötte alatt segítette a kommunikációt az angol királyi család tagjaival.
 
 
Az ünnepi hangulat adott • Fotó: Haáz Vince
 
Erdőszentgyörgy polgármestere, Csibi Attila Zoltán a megnyitón elmondta, hogy a kiállítással és a jövő további kutatásaival is régi adósságát törleszti a település. Szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek is a Rhédey családot, illetve ezáltal cáfolni vagy éppen megerősíteni azt a számos legendát, mendemondát, amely a Rhédey családról és főként Caludiáról alakult ki. Nekünk, erdőszentgyörgyieknek régi nagy adósságunk feltárni és gondozni, illetve bemutatni ezt a családot” – fogalmazott a városvezető, aki nem győzött köszönetet mondani, hogy kollégái igencsak szerény pénzügyi alapokból éjt nappá téve dolgoztak és létrehozták ezt az öttermes, Rhédey családot megillető hiteles kiállítóteret.
 
 
Csibi Attila Zoltán polgármester szerint a kiállítással régi adósságát törleszti Erdőszentgyörgy • Fotó: Haáz Vince
 
Az állandó kiállítást a lehető legszakszerűbben akartuk létrehozni, kutatókat és muzeológusokat kértünk fel a munkához, azért, hogy a történelmi hűség és a feltett cél se csorbuljon. Ezen törekvéseink eredménye az is többek között, hogy Németországban megtaláltuk Claudia naplóját, de a kiállítás koncepciójának kidolgozása is így született – fogalmazott a polgármester. Kifejtette, a szerény pénzügyi alapokat igyekeztek másként pótolni, különböző multimédiás eszközöket, látványterveket vetettek be, hogy még élvezhetőbb legyen a kiállítás.
 
 
Az ünnepélyes szalagvágás. A Mysteria Residentiae Rhédey nevet viselő kiállítótér is ma négy nemzet kincse • Fotó: Haáz Vince
 
A megnyitón még magyarul is szólt néhány szót Andrew Noble angol nagykövet, majd azt hangsúlyozta, örül, hogy egy olyan helyszínen lehet, amely az angol kultúra sokszínűségére világít rá, hiszen az angol királyok és királynők nagyon változatos történelmi háttérrel rendelkeznek. V. György angol király Mária tecki hercegnőt vette feleségül, s ez a házasság volt, amely megteremtette a kapcsolatot Magyarország, Románia és az Egyesült Királyság között. Ez a kötelék mai napig fennáll, hiszen Károly walesi herceg ereiben erdélyi vér is folyik. Ez a múzeum és a Rhédey Claudia grófnőnek állított emlék ezt a nemzetek közötti köteléket képviseli és erősíti” – fogalmazott a nagykövet.
 
 
Gróf Kálnoky Tibor is megtekinti a tárlatot • Fotó: Haáz Vince
 
Zákonyi Botond Magyarország romániai nagykövete azt hangsúlyozta, hogy 2017-ben olvasta először, hogy Erdőszentgyörgy polgármesterének az a terve, hogy két év alatt létrehozza ezt a kiállítást, és gratulál ahhoz, hogy ez tényleg sikerült.
 
Kalus Peter Krüger, a németországi Brandenburg tartomány képviselőjeként nagyon sok látogatót kívánt a múzeumnak és a településnek, illetve azt, hogy aki betér ide, az egy mosollyal hagyja el az épületet, azért, mert valami szépet, látott, azért, mert valami újat ismert meg, és főleg azért, mert megtapasztalta az erdélyi vendégszeretetet.
 
 
Multimédiás eszközök gazdagítják az anyagot • Fotó: Haáz Vince
 
Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke azt hangsúlyozta, sokan nap mint nap elmennek az erdőszentgyörgyi kastély előtt, miközben nem is tudják, mi minden rejteget az épület.
 
Nagyon fontos pillanat a mai nap, mert kulturális értékeinket próbáljuk most feltárni, illetve átadni a közönségnek. De nagyon fontos mindannyiunk számára azért is, mert olyan érték ez a kastély, ez a kiállítás, amely turistákat vonz ide” – fogalmazott a tanácselnök.
 
 
Az angol nagykövet mint látogató • Fotó: Haáz Vince
 
Az ünnepélyes szalagvágó után a hivatalosságok és a sajtó képviselői tekinthették meg először a Rhédey-kiállítóteret. Az első terem bemutatja a Rhédey-család történetét, de a magyar grófnőnek is egy teljes termet adóznak, mint ahogy a férjével, Württembergi Sándor herceggel való romantikus találkozásnak is, de Erdőszentgyörgy és a kastélytörténet is teret kapott a múzeumban.
 
 
Károly walesi herceg üzenete is a kiállítás része • Fotó: Haáz Vince
 
Szász Cs. Emese
 
 
 
szekelyhon.ro
Címkék:
MTI Hírfelhasználó