A máltai megállapodás nem tartja tiszteletben a dublini egyezményt
2019. szeptember 28. 10:46

A máltai megállapodás nem tesz különbséget a valódi menekültek és a gazdasági bevándorlók között, és nem tartja tiszteletben a dublini megállapodást – közölte Szomráky Béla Olaszország-szakértő szombaton az M1-en.

A szakértő azt mondta, a Franciaország, Németország, Olaszország és Málta között született megállapodás nem tartja tiszteletben a dublini egyezményt, mert minden bevándorlót azonnal a szárazföld belsejébe vinne. Azt az olasz parlament által elfogadott, a köztársasági elnök által aláírt törvényt sem veszi figyelembe, hogy nem lehet beengedni az NGO-hajókat az országba – tette hozzá.

Közölte, azzal, hogy az érkezőket ellenőrzés nélkül azonnal szétosztják, többek között embercsempészek, ISIS-katonák és gazdasági bevándorlók is kerülhetnek Európába.

A megállapodással Giuseppe Conte olasz miniszterelnök célja az volt, hogy a gazdasági bevándorlók ne maradjanak Olaszországban, a szöveg azonban tartalmaz egy olyan elemet, amelynek értelmében bármikor ki lehet lépni az egyezményből, és akkor ismét Olaszország nyakán maradnak az érkezők – vélekedett Szomráky Béla.

hirado.hu - M1
Címkék:
MTI Hírfelhasználó