Jóváhagyhatják az albán és az észak-macedón EU-csatlakozási tárgyalás megkezdését
2019. szeptember 30. 14:47

Az európai uniós tagállamok illetékes szakminiszterei nagy valószínűséggel jóváhagyják Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését október 15-i tanácsülésükön – jelentette hétfőn több brüsszeli hírportál. Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek a köröztetett zárónyilatkozat-tervezet szerint luxembourgi ülésükön jóváhagyják a csatlakozási folyamat megindítását, tekintettel a reformfolyamatban eddig elért eredményekre.

Az Európai Bizottság korábban többször is a tárgyalások megkezdését sürgette, mondván, a két nyugat-balkáni állam végrehajtotta a feltételként előírt reformokat. Több EU-tag, elsősorban Franciaország és Hollandia azonban eddig ellenezte a lépést, amelyhez a tagállamok egyhangú határozatára van szükség. Az ügy legutóbb júniusban került napirendre a tanács ülésén, de akkor egyetértés hiányában végül elhalasztották a döntést.

MTI
Címkék:
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó