Palkovics: okos Magyarországot építünk
2019. október 1. 21:36

A kormány a magyarok kreativitására épít, gazdaságpolitikáját ennek megfelelően a saját fejlesztésű termékekre, a magas hozzáadott értékre alapozza - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten, az Inspiring Hungary konferencián.

Palkovics László a rendezvényen a versenyképesség erősítését, az újító és vállalkozó gazdasági szemléletet nevezte a magyar gazdasági modell alapjának. A tudományos, kutatási és innovációs képességeket azokra a területekre kell összpontosítani, amelyben az ország különösen erős - tette hozzá.
   
A tárcavezető szerint ezek egyike a kreatív ipar lehet, hiszen - mint mondta - ez a 21. század egyik leggyorsabban bővülő ágazata, vállalatai értékláncokba kapcsolódva a világpiacon is sikeres, egyedi termékeket és szolgáltatásokat teremtenek, munkahelyeket hoznak létre. Magyarországon a munkavállalók 4 százalékát foglalkoztatja, a GDP-hez pedig ennél is nagyobb mértékben, 6,5 százalékkal járul hozzá - hangsúlyozta.
   
A miniszter szerint a magyarok kreativitása vitathatatlan, külföldön is elismert, de csak ösztönző környezetben bontakozhat ki igazán. Hasznosulását a korábbi kormányok rossz döntésekkel hátráltatták, ám 2010 óta a hagyományos értékekre épített szellemi termékek hozzájárulnak a technológiai fejlődéshez - fogalmazott.
 
 Hozzátette, hogy a kormány ennek érdekében alakítja át a kutatási és fejlesztési rendszert, egyetemközpontú innovációs ökoszisztémát teremt, kiépíti a Science Parkok országos hálózatát, megteremtve a felsőoktatás és az ipar együttműködésének feltételeit a jelentős tudásközpontok körül.
   
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a magyar kormányzás történetének legnagyobb portfóliójával rendelkező tárcájaként egyszerre alakítja a reálgazdaságot és a digitális gazdaságot, az innovációt, a kutatást és az egyetemek támogatását - tette hozzá.
   
Palkovics László arra számít, hogy a hamarosan elkészülő iparági startégia mentén haladva Magyarország a térség kreatívipari központjává válhat, és az itt élők alkotó erejére, szakértelmére és akaraterejére alapozva az EU legjobb országai közé kerülhet.
   
Egész Európa gazdagodik azzal, ha a magyarok a jövő nyertesei lesznek, és velük együtt nyernek azok is, akik a magyar kreativitásba fektetnek - jelentette ki a miniszter.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
 • Akarjuk a győzelmet!
  Nem nézhetjük tétlenül a liberális pusztító káosz kialakulását, létünk védelmében nem lehetünk önkorlátozók.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
MTI Hírfelhasználó